Седмокласници от три училища посетиха „Асарел-Медет“АД

Деветдесет и девет ученици от СУ „Нешо Бончев“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и ОУ „20 април“ в Панагюрище посетиха „Асарел-Медет“АД на 29 и 30 май, и на 5 юни. Гостите бяха приветствани от Ана Финджикова – директор „Човешки ресурси“ в компанията. Тя ги запозна с проекта за дуално обучение – учене чрез работа, който дружеството реализира от 2014 година съвместно с Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Седмокласниците разгледаха двете фирмени експозиции и се запознаха с историята и развитието на „Асарел-Медет“АД, след което си направиха селфи за спомен пред „пенсионираните“ 110-тонен автосамосвал „БелАЗ“ и челен товарач „Катерпилар“. Децата бяха особено впечатлени от някогашните булдозери и камиони, които са били използвани при експлоатацията на МОК „Медет“, като признаха, че за пръв път виждат такива машини.

Водени от инж. Николай Чамов – минен техник в „Асарел-Медет“АД, седмокласниците от ОУ „Проф. Марин Дринов“ и ОУ „20 април“ разгледаха диспечерната на рудник „Асарел“. Инж. Чамов ги запозна с целия процес по добив и транспорт на руда и откривка, като акцентира върху екологичния ефект от работата на двете циклично-поточни технологични линии – ЦПТ-2 и ЦПТ-3. Гостите разгледаха с голям интерес геоложката сбирка и си взеха руден образец за спомен.

Част от децата не скриха желанието си да кандидатстват за специалността „Минна електромеханика“, заявена от „Асарел-Медет“АД в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Тази паралелка е част от модела за дуално образование, който предвижда работа в компанията паралелно със занятията в училище през 11 и 12 клас на обучението

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.