Панагюрското сребърно съкровище в братско съседство със Златното (видео)

След Златното съкровище „Асарел-Медет“ осигури завръщането и на Сребърното панагюрско съкровище. То се прибра у дома след митарстване къде ли не цели 115 години, откакто е открито в могилата „Мрамор“ на входа на града откъм Пазарджик. Съкровището се показа за пръв път – 5 юни т.г., в неговата цялост в Панагюрище и са експонирани в залата трезор в Градския исторически музей, в братско съседство с Панагюрското златно съкровище.

С дарение от компанията е извършена консервация и реставрация на експонатите, както и издаване на луксозен каталог за находките, разработен от Националния археологически институт.

В официалната церемония по откриването на изложбата директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов разказа историята на съкровището и благодари за финансовата подкрепа. Благодарности към колегите си от музея, общината и спонсора поднесе зам.-директорът на НАИМ към БАН доц. д-р Христо Попов, а кметът на общината Никола Белишки изрази удовлетворението си, че панагюрци и гости ще имат възможност да се насладят на изделията на тракийските майстори.

Присъстващите чуха приветствието на Галя Костова, прокурист на „Асарел-Медет“АД и председател на фондация „Асарел“: „Раадвам се, че изяществото на древните майстори достига днес до нас, панагюрци. Само едно стъкло ни дели от нещо наистина приказно, нещо което вълнува и изпълва сърцата ни с радост. Това е поредното доказателство, че нашият роден край е не само целунат от Господ, но и любимец на Историята.“

Панагюрското сребърно съкровище е открито през месец май 1903 година в могилата „Мрамор“. От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел, в могилата е открит и неговият кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава.

Панагюрското сребърно съкровище от могилата „Мрамор“ включва над 70 експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина.

 Съкровището ще бъде в Музея до края на годината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.