Представиха юбилейния алманах „Виделина“ (видео)

Творческата гилдия на Панагюрище се събра снощи в малката зала на Народно читалище „Виделина – 1865“, за да присъства на официалното представяне на първия алманах, при това юбилеен, в който са отпечатани произведения на местни творци – поети, публицисти, белетристи, есеисти, историци,  художници и музиканти.

Алманахът е със знаковото заглавие „Виделина“ и е посветен на три годишнини: на 140-годишнината от обявяването на Априлското въстание в Панагюрище и на паметника на героита от Април 1876, на 150-годишнина от основаването на Народно читалище „Виделина – 1865“, и на 65-годишнина от създаването на Литературния кръжок „Богдан Овесянин“, чийто приемник е настоящият Литературен клуб „Виделина“.

Сама по себе си книгата е изключително ценно постижение, тъй като вече е една реализирана дългогодишна идея на хората на изкуството от Панагюрския край. Първата част на алманаха съдържа творби, посветени на Априлското въстание. Втората отразява таланта на местни автори, свързани с читалищната дейност, както и на чужди творци, които са приятели на панагюрското читалище. Включените произведения са на хора от различни поколения. В третата част е осъществена една от целите на съставителите на алманаха „той да представи произведенията в тематични кръгове, в които творбите да си кореспондират една с друга, да се срещат и доразкриват, да показват приемствеността и творческата връзка между авторите“.

Представени са художници, които пишат стихове и поети, които рисуват.

Водещи на вечерта бяха Мария Бегова и Стоян Радулов – съставителите на алманаха. Музикалният фон беше подсигурен от Румен Спасов и неговата акустична китара.

Всеки имаше възможност да изкаже вълнението си по повод раждането на юбилейния алманах „Виделина“, както и да прочете творби, които са го развълнували. В тази част на срещата се включиха художникът Нистор Хаинов, който прочете свои стихове, Спаска Тасева – председател на читалището, Тони Лунгарска – поет и председател на Литературния клуб „Виделина“, както и други гости.

Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци – „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.

Тук може да видите записа от предаването ни на живо на събитието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.