Стоян Търкаланов: Очаквам „Оборище-Панагюрище” да изпадне и от „В” група

Стоян Търкаланов е футболният анализатор на в. „Време”. Рядко говори пред нас, но когато го прави, винаги има интересни неща за казване. Самият Търкаланов споделя пред нас, че анализите на футболна среща или футболни процеси, които текат в първенства, турнири или определени клубове, му доставят истинско удоволствие. Близо 50 години е в играта и я познава от различните й страни. Бил е футболист, ръководител, администратор, журналист, мениджър, анализатор и привърженик. Все още е единственият панагюрски футболен ръководител, който е продал панагюрски футболисти и е вкарал реални пари в клуба, а те не са никак малко – близо 700 000 лева.
Темите са много и започваме с финала за Шампионската лига.

Здравей! Отдавна не сме говорили за футбол, но има доста неща, за които искаме да направиш своя коментар. Да започнем с Шампионската лига, която „Реал” Мадрид спечели за трета поредна година.
– Да и това съвсем не е незаслужено. Макар, че симпатизирам на Юрген Клоп, като треньор, и водените от него отбори, защото играят вълнуващ футбол. „Реал” с това си постижение е вече първи в историята на Шампионската лига. Времето обаче ще покаже дали този „Реал” Мадрид на Роналдо и Бейл ще се нареди до едни епохални отбори на „Аякс” с Кройф и Неескенс и „Байерн” с Бекенбауер и Мюлер. Поглеждайки в детайли ситуацията, преди мача „Ливърпул” влезе в играта с доста проблеми в състава, особено тежки бяха те в средата на терена. А в хода на мача се появиха проблеми и в нападение, и в защита. При толкава проблеми Клоп просто нямаше шанс. А опитен отбор като „Реал” наказва и най-малката грешка, да не говорим за груба такава. Но, ако трябва да бъда искрен докрай, мисля, че на „Реал” е настоящето, но бъдещето е на „Ливърпул”. Разбира се, ако Юрген Клоп успее да надгради на основата, която успя да постави през двете години работа в „Ливърпул”. Мисля, че ни очаква много интересно ново издание на Шампионската лига и очаквам „Реал” да бъде свален от върха.

А „Лудогорец” кога ще бъде свален от върха?
– Тук отговорът е много лесен. На този етап няма български клуб, който да детронира „Лудогорец”. Това може да го направи самият клуб, защото там вървят едни центробежни процеси, които могат да се окажат фатални. Всичко зависи от собственика, но в Разград доказаха, че могат да се учат от грешките си. В Разград имат проблемите на големите клубове в Европа, които задържат своите футболисти с дългогодишни договори и идва момент на пренасищане от успехи. Мисля, че имат нужда от свежа кръв поне на три позиции. А и някои футболисти със звезден статут в клуба, започват да излизат от рамките на техните задължения и да се опитват да влияят на някои процеси в клуба. Степента на ограничаване на този процес ще направи този клуб още по-боеспособен.
„Лудогорец” е практически недостижим за останалите клубове в България и евентуалното му детрониране през следващия шампионат ще е много голяма изненада. Да, във футбола те са възможни инцидентно, но в повечето случаи футболът следва своята неумолима логика. В Разград изградиха своята футболна къщичка на много здрави футболни основи и показаха, че не са еднодневка. Който смята друго си е за негова сметка!!!

А „Левски” и ЦСКА?
– Макар да съм голям привърженик на „синята” идея мисля, че и двата клуба все още живеят в едни други времена, когато бяха водещи, но не на пазарни принципи, а на социалистически такива. За съжаление след 1998 год. и двата клуба си мислят, че някой им е длъжен да изсипва милиони в тях, а те да ги харчат. Този криворазбран професионализъм се разпространи като зараза в клубовете в цялата страна, но първенци в това бяха „Левски” и ЦСКА. Ако се вземат счетоводните баланси на двата клуба след годината, която споменах, могат да се видят доста интересни тенденции. Но и без тях само погледнете изходящи и входящи трансфери, които са основно перо във формирането на бюджета на един ПФК. Над 20 години двата клуба не могат да построят един стадион, та ако щете дори общ (италианските „Милан” и „Интер” ползват общо„Сан Сиро”), а цифрата на похарчените бюджети сигурно гони половин милиард. Ако в тези два клуба работеха професионално, явлението „Лудогорец” просто нямаше да го има. Наскоро гледах едно интервю на г-н Петър Димитров по Канал 3, бивш говорител на НФК на „Левски”, в което той говори за нарушената ценностна система на клуба „Левски”, че клубът е бил едно семейство преди десет години, а точно в периода, който той визира, започна продажбата на едни фланелки с надпис „Аз мразя ЦСКА”.
Много ми е интересно каква е ценностната ти система, когато налагаш омразата като начин на поведение. Семейство не се гради с омраза! Омразата не е начин на поведение на „сините” фенове, защото „Левски” значи любов! Пише се „Левски”, но се чете любов!!! Затова казвам, че проблемите в клуба започват след Томас Лафчис. Наложеният модел на управление беше изключително погрешен според мен. Едно случайно влизане в Шампионската лига и изключително негативните там резултати, не могат да ме заблудят, че в клуба е имало професионализъм. Може би някакъв български професионализъм, но не и европейски!
Последната година има положителна промяна и в двата клуба, но все още на положителните промени им трябва време, за да се превърнат в тенденция. Пак казвам, че „Левски” и ЦСКА създадоха явлението „Лудогорец”. Некадърното, и бих казал, престъпно управление на двата клуба доведе до появата и утвърждаването на клуба „Лудогорец”.

Родният Ви клуб „Оборище-Панагюрище” изпадна от „Б” група и се завръща в аматьорския футбол.
– Надявах се да избегнем тази тема. Говорихме по нея преди две години. Тогава казах честно мнението си за процесите течащи в клуба. Няма смисъл да се повтарям. Просто прочетете интервюто от преди две години и ще разберете защо „Оборище-Панагюрище” изпадна, но не това е най-голямото зло. Аз очаквам „Оборище-Панагюрище” да изпадне и от „В” група, просто защото някои хора не искат да има футбол в Панагюрище. И засега успяват в своите планове. Ще кажа само, че за последните две години, „Хебър Пз” направи повече за футбола, отколкото ние за последните шест… Искрено се надявам сред феновете да се намерят здрави сили, които да спасят клуба!!! Така феновете, спасихме клуба през 1990 год., когато се беше засилил към небитието. Три години след това влязохме във „В” група, за първи път в историята на панагюрския футбол. През 2012 година отново трябваше феновете да взимаме съдбоносни решения за бъдещето на клуба. Отново бях поканен в ръководството на клуба и през 2015 год. за първи път в историята на клуба влязохме в „Б” група. Може един ден да се върна в клуба, но тогава ще атакуваме „А” група, защото това не се е случвало в историята на клуба. Другите неща съм ги правил!!! Какво ще се случи оттук нататък в панагюрския футбол, можем само да гадаем.

И накрая да завършим със световното първенство.
– О, то е в самото начало! Обещавам да анализираме всичко след края му. Като начало ще кажа, че очаквано за мен фаворитите влизат трудно в първенството, или по-точно казано – на бавни обороти. След групите ще започне истинското първенство.

Интервюто взе: Мария Перфанова

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.