Стрелча – най-българският град

Стрелча е разположен в полите на Средна гора, в котловина, заобиколена от Арбут, Стръмоност и непокорния, горд Бунай. Стрелча е най-средногорският град. Величествената природа, чистият въздух, мекият климат, плодородната почва и гори, минералните извори привличат човека от най-дълбока древност. В него живее будно българско население.

Цветущият град Стрелча е бил административен център още от ХV век, книжовно средище, важно в политическо и икономическо отношение.

През Възраждането градът се възстановява. Открива се взаимно училище с известни учители – Добри Проданов, Дякон Поликари Чуклев, Христо Г. Данов. Стрелча участва активно в Априлското въстание.
Днес градът е за пример. Историците трябва да се борят да защитят честта му.

Посетителите и гостите спират в центъра пред паметника на съпротивата, запазен и поддържан със свежи цветя, наоколо има пейки, а пред Общинския съвет хубава, китна градина. Слизат по стълбите и се изправят пред петметров паметник на Аспарух, изграден от доброволци украинци. Човек се смайва от величествения конник, вдигнал дясната си ръка и казал: „Тук ще бъде България!”

Гостите навлизат в чуден парк-градина, подреден от вещи ръце. Тук е отреден кът на Дякона Левски. На груб камък, с добре издялани букви пише: „През 1872 г. Дякона Левски организира революционен комитет в Стрелча“. А посетителите се питат: в колко градове има подобен кът?

Минаваме 50 метра широка река и навлизаме в още по-уреден парк, с разнообразни дървета, дебели по метър и високи по 40 метра.

Навлизаме в района на хотел балнеокомплекс „Роза” – място за отдих и почивка. Продължаваме да вървим през километри борова гора, която ни отвежда до склоновете на вековна букова гора на гордия Бунай.

Десет дни дишаме балканския въздух на царицата на горите – Средна гора, така наричана от дълбока древност.

Затова в цветущия град Стрелча и около него живеят здрави и будни българи.

Аспарух каза: „Тук ще бъде България!” И стречани послушаха. Те са аспаруховци и истински българи. А Стрелча е най-българският град!

Дано гостите и посетителите му отнесат нещо със себе си. Ние благодарим на Стрелча, на гостоприемните жители, на градската управа, лично на кмета – за щастливото прекарване в най-българския град.

Деян Еничеров – учител по история

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.