„Проблеми с тикви малки и големи“ от Нено Стойковски

С финансовата подкрепа на Общината и тази година ще излязат няколко книги. Три от тях вече са на вниманието на любознателните читатели: „Славни предци“ от Делчо Стефанов, „Проблеми с тикви, малки и големи“ от Нено Стойковски и „Песента на щурчето“ от Пенко Керемидчиев.

Смешки от хитроумни познайници, детски грешки и най-вече епиграми събра в новата си книжка бътовският самоук хуморист Нено Стойковски и я озаглави „Проблеми с тикви, малки и големи“. Читателите го познават като забавен автор на епиграми, които сътворява на мига, ако случка или дума му се стори в особен контекст. Нищо, че понякога ритъмът му се изплъзва, нищо, че друг път в името на идеята не случва с римата. По-важното е, че вижда ежедневието си/ни във весели нотки. Весели, ама повече горчиви, ще се убедят всички, които имат удоволствието да прочетат книгата. Тя е едно от изданията, финансирани през настоящата година по линия на общинската програма за стимулиране на местни творци.

Доста от епиграмите в книгата вече са публикувани по страниците на местния печат, включително във вестник „Време“, а може би най-актуалната е на гърба на книжката, под неговия лик от преди доста години:

В момента изживявам
мигове тежки,
сред толкова млади
и готини колежки.
И започна да
ме хваща яд,
че не съм като на
снимката горе по-млад.

Прекрасно е да не губиш чувството си за хумор въпреки малки и не толкова малки несгоди, с които всички живеем. А още по-ценно е да премисляш в художествен текст, още повече в епиграма, недомислиците на съвремието си:

Един подслушан разговор

– Как си, мамо?

– Не чуя, не видя, не мога да ходя и грип ме тресе, но иначе съм добре.

Икономика

Вместо домати и картофи,
произвеждаме магистрали
и катастрофи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.