„Kämuk“ – костариканският връх, който се извиси в Панагюрище

Или Pura Vida като усещане за живота

По време на фестивала „Пъстър свят“ се запознах с членовете на Представителна фолклорна група „Kämuk“ от Коста Рика. Техните музика и танци бяха едни от най-завладяващите и заслужено спечелиха първо място. Подтикнат от желанието си да разбера нещо повече за страната, от която идват, за културата, за самата група, както и организацията на пътуването им, разговарях с един от танцьорите на „Kämuk“ – Ерик Бариос (Eriick Barrios).

Здравей, Ерик. Първо искам да те поздравя за завоюваното от вашата Представителна фолклорна група „Kämuk“ първо място във фестивала „Пъстър свят“! Представянето на групата ви бе наистина невероятен спектакъл!
– Благодаря сърдечно! За нас е чест, че бяхме част от този фестивал. Организацията на събитието и хората тук са невероятни.

В колко държави сте били до момента?
– Преди пристигането ни в България, гостувахме на танцов фестивал в град Сегед в Унгария. Там спечелихме също първо място. Нашата група „Kämuk“ до сега е гостувала във Франция, Португалия, Гърция, както и в няколко страни в Южна Америка. Това е първият път, в който идваме в Източна Европа. На всеки 2 години правим турне. След участието ни в „Пъстър свят“ тук, турнето ни продължава с участия във фестивали в Челопеч, Разград, а след това и в Румъния.

Разкажи ни нещо повече за вашата група.
– Групата ни се състои от 32 члена – музиканти и танцьори. Тя е разделена на три секции – музикална секция, основна секция на танцьорите и секция на танцьорите със специални потребности – например, такива имащи Синдрома на Даун. Най-младият участник в групата ни е на 15 години, а най-възрастният е на над 70 г. Група „Kämuk“ също така е една от няколкото групи в Коста Рика с жива музика. Дължим популярността си и сме разпознаваеми заради характерното за нас съчетание между музика и енергични танци. Както и публиката тук видя – в едно представяне на сцена сменяме по 3-4 пъти костюмите си, което също става с невероятна бързина – за около 1-2 минути всяко.

А какво означава името на групата ви „Kämuk“?
– Думата „Kämuk“ е на езика на едно от костариканските племена и означава „голяма къща“. „Kämuk“ е и названието на един от най-високите върхове в централната част на страната ни, извисяващ се на 3 549 метра надморско равнище.

Винаги съм се питал как става организацията за едно турне като вашето. Предполагам, че разходите са огромни.
– Когато тръгваме на турне, всеки един от членовете на групата ни плаща разходите си за пътуването от джоба си. В Коста Рика е много трудно да се намерят спонсори.

На колко възлизат пътните ви разходи в настоящото турне?
– По около 2000 долара на човек. Но при вас, в тази част на Европа, цените са по-ниски в сравнение с цените в Коста Рика, което до някъде ни улеснява. Но освен разходите за пътуване, имаме и други големи разходи – като например за костюми. Всяка една от роклите на момичетата, които танцуват в групата ни, струва по около 400 долара.

За да си изясним разликите между България и Коста Рика – каква е минималната заплата в страната ви?
– Минималната заплата за хората с висше образование е около 600 долара, а за такива, които не са били студенти – около 300 долара. Социалната ни система е такава, че окуражава младите да учат колкото се може повече, както и да практикуват спорт, музика или танци.

Какъв интересен факт би споделил за страната си?
– Коста Рика е първата страна в света, която няма армия. Също така, до момента Коста Рика е обявена четири пъти като първенец в класацията за страна с най-щастливите хора в света. Тук е мястото да спомена и най-любимата ни и известна по цял свят фраза – „Pura Vida“, което означава неща като „всичко е наред“, „съгласен съм“, „здравей“, „довиждане“ и т. н. Ако преведем буквално фразата, то тя означава „чист живот“, но по този начин ще изгубим голяма част от разбирането ни за нея. „Pura Vida“ означава усещането ни за живота, в неговата пълнота и цветност.

От свое име, а предполагам и от името на много мои сънародници, които се докосват до изкуството, а чрез него и до културата ви, мога да кажа, че те са много интересни и завладяващи. Предполагам, че от своя страна нашата култура, изкуство и история са интересни по същия начин за вас?
– Да така е. Докато бяхме в Панагюрище ние посетихме Историческия музей и се запознахме с част от историята ви, което бе за нас много интересно.

Пожелавам на теб, както и на всички членове на група „Kämuk“ още много успехи и шанса да се срещнем отново!
– Благодаря най-сърдечно! Надявам се в бъдеще пак да имаме възможност да посетим страната и града ви!

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.