Министър Бисер Петков: Панагюрище е място с много дарители, силни работодатели и ангажирана със социалните услуги община (видео)

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков бе на работно посещение в Панагюрище днес, 2 август.

Програмата на министър Петков му стартира с работна среща, състояла в сградата на Община Панагюрище, с кмета Никола Белишки и областния управител на област Пазарджик Стефан Мирев. На нея те обсъдиха актуалното състояние на социалните услуги в общината и възможностите за подобряването на тяхното качество.

Малко след това визитата на министър Петков продължи с посещения на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга” и Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Св. Козма и Дамян”.

След посещението си в двата социални центъра, министър Бисер Петков отговори на въпроси на местни и национални медии, които отразяваха събитието. Нашата медия предаваше наживо от мястото на събитието, като запис от думите му може да видите в горното видео.

„Тук, в Панагюрище, Дневните центрове за деца и младежи с увреждания и за пълнолетни лица с увреждания са в една сграда, но функционират самостоятелно. Доставчик на услугата е Община Панагюрище и аз благодаря на кмета и на областния управител, че присъстват днес тук. Тези услуги се доставят както от общините, така и от външни доставчици – НПО. Държавна агенция за закрила на детето е издала на 28 външни доставчици лицензи да извършват такива услуги, 89 подобни центрове за деца и младежи с увреждания функционират в страната, а 79 е броят им за пълнолетни лица с увреждания, т.е. това е 1/6 от всички социални услуги, които вече надхвърлят 1000, които са държавно делегирани дейности, и за които бюджетът тази година плаща по единни разходни стандарти 230 млн. лв. Както видяхме тук, за да функционират пълноценно, нормално, помагат общините с техните бюджети, помагат и дарителите“, заяви министър Петков, като допълни, че „Панагюрище е добър пример за това как централна, местна власт и дарители обединяват усилия, за да се осигурят всички необходими условия за тези хора“.

„Посещението ми в центровете в Панагюрище, проведените разговори, ме убеждават, че децата и възрастните хора са доволни от това, което получават тук. Вероятно не на всякъде е така. Целта на този контрол ще бъде именно да даде картина съответно къде пълноценно функционират тези услуги, какви са причините за проблемите да предоставят качествени услуги, защото не можем да си позволим този не малък ресурс, който се насочва към функционирането на тези услуги да не дава възвръщаемостта, която се очаква. Разчитаме заедно държавата, местните органи на власт, защото те са основните доставчици на социални услуги, да направим така, че потребителите на тези услуги, в случая хората с увреждания да бъдат по-доволни”, каза още министърът на труда и социалната политика.

След това работната програма на министър Бисер Петков в Панагюрище продължи с посещение в „Асарел-Медет“ АД.

Визитата на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга” и Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Св. Козма и Дамян” е част от поредица посещения на социални домове в страната, която има за цел да се установят наболелите проблеми в тях и съответно да се потърсят адекватни решения за преодоляването им. Министър Петков изказа надеждата да успее да посети, ако не всичките 168, които съществуват в страната, то по-голямата част от тях през летните месеци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.