Необичайно лятно пътешествие из жп гарите на родината

1322 км за три дни с влак, като част от проект „Гарите на България“

Необичайно лятно пътешествие из жп пътищата и гари на България си организира нашият редовен читател и приятел Лука Ланджев. Той използва част от отпуската си, за да обиколи любимите си обекти, в които винаги открива романтика. 1322 километра за три дни пропътува Лука по маршрута Панагюрище – София – Силистра – Шумен – Повеляново – Пловдив – Панагюрище винаги само с влак и с неизменния си фотоапарат.

Лука Ланджев е един от най-страстните привърженици и любители на жп транспорта, знае голяма част от историята на възлови жп гари, включително панагюрската, има заснети стотици кадри из най-живописните кътчета на родината, по които минават влакови композиции, чиито особености разпознава дори само по номерата. Хобито му е от години и никога не му изневерява.

„Така е, някои обичат да ходят на плаж, други катерят върхове, трети гледат телевизия по време на отпуските, четвърти си редят градинките … Всичко това е чудесно. Аз пък обикалям гарите на България. Нямате представа какви красоти могат да се видят от прозорците на вагоните. Страната ни е прекрасна!“, сподели Ланджев след пътешествието си.

За Лука има романтика в пътуването, дори с малките закъснения на жп графика. Той слиза на всяка гара и фотодокументира видяното. Не го отказва мизерията на някои места, защото вижда само историята и духа на мястото. Машинистите му помагат с удоволствие и си говорят с него като с човек, който отлично познава работата им и историята на жп транспорта.

Този път Лука е впечатлен особено от Североизтока на България. Казва, че е видял Добруджа добре обработена с ширнали се засети и отлично подредени ниви, с градчета и села с атмосфера и характер. Като забавно преживяване споделя за закъсненията, за наводнените трасета, например в Самуил, за горещините във вагоните и недотам почистените коридори, дребните аварии на локомотивите.

Във фотоархива на Лука Ланджев от това пътешествие вече са 24 жп гари и са част от неговия фотопроект „Гарите на България“. Ако за нас, обикновените пътници всяка гара само си прилича със съседната, то Луката има око за разликите и за красотите на тези обекти. Какво пък, може би той е открил един особен свят, който за него крие необикновено вълшебство!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.