Стоян Търкаланов: Футболът е огромен бизнес

Това, което ще се случи след четири години и половина в Катар, ще е извън човешките представи за спортно събитие, инвестиции, обороти и печалби

Завърши световното първенство по футбол в Русия. За впечатленията си от шампионата потърсихме футболния анализатор на вестник „Време” г-н Стоян Търкаланов.

Г-н Търкаланов, в последния си анализ за футболните събития обещахте да анализирате световното първенство след неговия край. Сега какви са Вашите впечатления от шампионата в Русия?

– За да започнем от там, откъдето завършихме предишния анализ, ще кажа, че както и очаквах, фаворитите започнаха на по-ниски обороти първенството. И все пак групите взеха своята голяма жертва: Германия – последният световен шампион сдаде титлата по доста болезнен начин. Но нека първо споделя впечатленията си от организацията и след това ще продължа със спортно-техническия анализ. Като общо впечатление ще кажа, че съм очарован от завършилия шампионат. След Олимпиадата в Сочи имаше притеснения относно организацията на световното първенство по футбол. За радост нямаше бойкот на страни и отбори. Този път политиката отстъпи пред Цар Футбол и всички го видяхме в пълния му блясък. Държавни ръководители седяха един до друг и подкрепяха своите отбори. Над 3 милиона зрители гледаха на живо по стадионите в Русия. Те бяха пълни, а за инцидент се счита отпадането на Германия още в предварителните групи. ФИФА успя да събере огромните 791 млн. долара, с които да финансира Световното в Русия. Сумата е с 40% повече от събраното около предишния шампионат в Бразилия. Малко над половината от тази сума – 400 млн. долара ще бъде разпределена като награден фонд за участващите отбори.

Спечелената световна титла ще донесе на Франция 38 млн. долара. Това е най-голямата парична награда в историята на световните първенства. Въпреки разочарованието от загубата, подгласникът й Хърватия ще получи 28 млн. долара. Разбира се, Франция и Хърватия не са единствените отбори, които ще получат пари от турнира. Всички отбори, класирани за груповата фаза, получават по минимум 8 млн. долара, както и допълнителни 1,5 млн. долара, за да „покрият разходите си за подготовка”. Достигналите до 1/8 финалите заработват по 12 млн. долара. Класиралите се за 1/4 финалите получават по 16 млн. долара. Белгия, която се класира на третото място, ще вземе 24 млн. долара, а подгласникът й Англия – 22 млн. долара.

Подобни цифри не е имало в цялата история на футболните първенства. А цифрите около инфраструктурата, стадионите са вече в милиарди. Печалбата на ФИФА за четиригодишния цикъл е също в милиарди. Няма друг спорт или спортно събитие, които да акумулират подобни обороти и съответни печалби. Футболът отдавна е бизнес. През последните 20 години стана голям бизнес, а след световното в Русия спокойно можем да кажем,че ФУТБОЛЪТ Е ОГРОМЕН БИЗНЕС!!! А това, което ще се случи след четири години и половина в

Катар, ще е извън човешките представи за спортно събитие, инвестиции, обороти и печалби.

Всичко това, което се случва обаче, е следствие на това, което се случва на зеления терен. Ако погледнем в спортно-технически аспект на нещата ще се натъкнем на няколко много интересни факта. Първият шокиращ факт е, че това световно първенство се превърна в „убиец на гиганти”. Германия, Аржентина и Бразилия се прибраха вкъщи, на етап от световното първенство, на който никой не очакваше. Ще кажа по едно изречение за тези страни. Отпадането на Германия беше шок, но не я мислете Германия. Там ще се вземат адекватни мерки. Отпадането на Аржентина беше повече от логично. Слаб треньор, слаб отбор и поредно слабо световно на Меси. А Бразилия просто беше по-слаба от Белгия. Испания е другия гигант, който разочарова. Там обаче допуснаха груба управленска грешка, която съчетана с нуждата от нова свежа кръв в отбора, доведе до това представяне. Имаше една реклама, която твърдеше, че традициите не са това, което бяха. Определено това първенство разби доста традиции на пух и прах, но именно в това е огромния чар на футбола като спорт. Конкуренцията е убийствена!!!

Вторият факт, който бих искал да отбележа е „бунтът на малките”. Тук трябва да започна с Хърватия. Личното ми мнение, че този отбор направи отлично първенство и дори надхвърли всички очаквания. Според мен хърватите не допуснаха груби тактически грешки и най-вече бяха себе си през цялото първенство. Дори и физически смачкани на финала те не изневериха на своя стил и паднаха с високо вдигната глава и заслужиха уважението на непредубедения зрител!
Белгия е другият отбор, който определено предизвика моя интерес и с повишено внимание наблюдавах мачовете им. За съжаление те допуснаха груба тактическа грешка в полуфинала с Франция и това им коства според мен световната титла. Малка Белгия беше готова за титлата, но изневери на себе си и загуби от Франция. Не бих искал да влизам в подробности, защото някои български експерти определиха Роберто Мартинес като най-добрия треньор на първенството. Да, факт е, че още на полувремето на мача с Франция Мартинес коригира тази своя груба тактическа грешка, но вече беше късно. Подобно на България през 1994 год. Белгия пропусна невероятен шанс да играе за световната титла. С интерес ще очаквам на предстоящото европейско първенство евентуален сблъсък между Франция и Белгия.

Към „бунта на малките” бих прибавил и представянето на Уругвай и Колумбия.

От големите футболни нации до финалната четворка стигнаха Франция и Англия. За мнозина присъствието във финалната четворка на Англия беше изненада. За мен също. За Англия е най-валидно, че традициите не са това, което бяха. Англия разчупи своя консерватизъм и определено спечели. Остава Гарет Саутгейт да надгради в следващите две години и Англия да има още по-силен отбор на европейското първенство.
И накрая няколко изречения за напълно заслужилата световната титла Франция. Основното е, че Франция не изневери на налагания от Дидие Дешан стил. Франция използва по най-добрия начин качествата на своите футболисти, а те бяха най-подходящи за един контраатакуващ стил. Дешан подчини всичко на този стил и успя. Можем само да гадаем как би изглеждала Франция с контузения преди световното Димитри Пайет, но това е вече в миналото. А мисля, че основното за един треньор е, да е наясно качествата на футболистите му за каква тактическа схема и стил са най-подходящи. В това изискване Дешан се справи блестящо и затова Франция спечели напълно заслужено втората си световна титла.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.