Читателят пита

С молба „да повдигнем въпроса“ се обърна към нас възрастен жител на село Баня. Г-н Лука Стефанов е на една сериозна възраст и с висок процент инвалидност. Той сподели своите затруднения при паркиране на автомобила си при пребиваване в Панагюрище.

„Много болни хора идват в Панагюрище. Тези като мен, с автомобили са по-добре от пътуващите с автобуси, но не съвсем“, споделя г-н Стефанов. Оказва се, че на много малко места в центъра на града има обособени паркоместа за инвалиди. А както се знае, автомобилите вече са толкова много и трудно се намира празно място да паркираш. За инвалидите е жизнено важно да има сигурни паркоместа особено до сградата на общинската управа и Поликлиниката. При Поликлиниката имаше две такива зони, но след настаняването на Бърза помощ там, те се свиха до едно и естествено – най-често то е заето. Нерядко и от хора, които не са инвалиди, но това е друга тема.

Г-н Лука Стефанов бе направил оплакване за липса на паркомясто за инвалиди и във Фейсбук, след което се бе получила нужната реакция – при Поликлиниката бе обособено едно такова паркомясто. Но дали само едно място е достатъчно?

Г-н Лука Стефанов казва, че се е пробвал на два пъти да проведе среща с кмета на общината, но все е имало някаква причина да му бъде отказано от един или друг чиновник.

Наличието на специални места за паркиране на инвалиди е регламентирано в общинска Наредба, приета на 21 ноември 2006 г. от Общински съвет – Панагюрище. В нея не се упоменава за брой паркоместа за инвалиди, няма и регламент за изчисляване на броя паркоместа, които трябва да бъдат осигурени. Посочено е какви документи трябва да се подават за даване на изрични права за паркиране на инвалиди на посочени места, дадено е как изглежда разрешителното в Приложение № 3.

Едно от двете паркоместа за инвалди при Т-маркет

Проверката ни посочи, че две инвалидни гнезда има в центъра на Панагюрище при Т-маркет и едно при Поликлиниката. Не е обособено такова място около Общината.

Впрочем, паркирането в центъра на Панагюрище по принцип е проблем и трябва да се мисли в тази посока, но не и с регламентиране на високоплатени паркинги. Мисля, че все още не сме толкова богати, е, с известни изключения. Но площи все още могат да се намерят, не и на мястото на Пазара, както бе коментирано преди време.

Въпросът на г-н Лука Стефанов на този етап е дали би могло в скоро време да се направи необходимото по въпроса и дали би могъл да разговаря с кмета на общината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.