Влакът пак заряза панагюрци по трасето

Инцидент с влака Пловдив – Панагюрище миналата неделя опна нервите на пътуващите панагюрци, макар да приключи без сериозни произшествия. Почти на финала на трасето, в района на гара Стрелча повреда в мотрисата на композицията принуждава пътниците да слязат и да довършат пътуването по своя организация, сигнализираха на „Време“ читатели. Според някои пътуващи откъм мотрисата на закъсалия влак се е виждал дим, други казват, че возилото се е движело крайно бавно, като че ли едва е изкачило малкия баир преди гара Стрелча.

Подобен инцидент се случи и в следобедните часове на 10 юни. Тогава, по пътя между гарите Смилец и Цар Асен, на около 44 километра от Пловдив, се подпали дизеловата мотрисата на влака и всички пътници бяха свалени от вагоните

На всички и се налага да довършат пътуването по свой начин. Едни звънят на близки, други хващат междуградски транспорт, трети изчакват реакцията на БДЖ „Пътнически превози“. Последните са най-потърпевши, тъй като автобус идва да ги вземе след три часа. Малшанс явно съпровожда този път хората. Автобусът, който трябва да ги превози тръгва от Пловдив. Там е позиционирана фирмата, с която БДЖ има договор за помощ в подобни ситуации. Ако пресметне човек, спасителният бус трябва да пропътува над 60 километра, за да отвози панагюрци на 15 километра до родното им място. Но, както ни обясниха от БДЖ, такива са правилата. Обаче! И този бус получава повреда. Тръгва втори, но той пристига след три часа и в Стрелча намира само трима пътници, решили да го дочакат.

Тези факти бяха потвърдени за „Време“ от експерта по връзки с обществеността на БДЖ в София. Той поясни също, че техническата повреда на мотрисата е била твърде неочаквана, тъй като возилото е закупено съвсем наскоро – през 2005 година от „Сименс“ и е поддържано според техническата спецификация. Факт е обаче, че единият от дизеловите двигатели е отказал и се наложило цялата композиция да се върне на заден ход обратно в Пловдив, зарязвайки пътниците.
И сякаш за да стане „три в едно“ на другия ден, понеделник, БДЖ осигурява автобусен транспорт, като алтернатива на влака, който потегля от Панагюрище по влаковото разписание, но 25-местният бус се препълва още в Панагюрище и Стрелча. За другите хора по траекторията на влака място не остава и возилото въобще не отбива към тези гари.

Проучването ни показа, че информацията от изнервените пътници е била абсолютно коректна. За нейната проверка обаче се наложиха серия телефонни разговори, повечето от които неуспешни. Най-напред информацията бе потвърдена от началника на панагюрската гара Георги Георгиев, който обаче уточни, че не е в неговите правомощия да се грижи да разписанието, поддръжката на техниката и спазването на графика. Екипите на гарите имат задължения да съблюдават основно сигурността на линията в техния участък и да обслужват гарата – чистота, ред, работа на касите за продажба на билети и др. под. В разговора с нас той посочи, че работата много се затруднява от лошата хигиена, която поддържат пътуващите, от многото претенции и липсата на разбиране от тяхна страна, че жп превозът има ясно изразена социална функция, тоест билетите са твърде евтини за изпълняваната услуга.

По принцип сме съгласни с г-н Георгиев. Нерядко всички пътуващи са свидетели как някои чупят и цапат вагоните, като че и след тях никой друг няма да ги ползва. Едновременно с това не смятаме, че наличната услуга трябва да се изпълнява „през куп за грош“ точно защото е евтина, поне според преценката на БДЖ.

Най-неприятното обаче беше, че за да стигнем до проверка на споделените с читателите факти, започнахме прозвъняване на всички възможни телефони на БДЖ „Пътнически превози“ в Пловдив, а след това и в София, които бяха налични в интернет. След поне десетина прозвънявания откликна единствено телефонът на пиара на БДЖ, който се погрижи да провери сигнала ни. Най-странното е обаче и най-неприятно. Обявеният на сайта на БДЖ телефон за сигнали и оплаквания 0700 10 200 се оказа погрешен. Непозната дама от този номер ни каза, че телефонът е сгрешен и друг път са ги търсили хора, и че знае за тази неточност. Не ни остана нищо друго освен да се извиним. А ако имаше по-сериозен проблем?!

В разговора с експерта пиар стана дума за това, че панагюрският влак напоследък Той се съгласи, но уточни, че за тази година това е само втори път – през май и сега. Дано си останем само с това „само“ пошегувахме се на финала на телефонното разследване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.