ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЛАГЕР „ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ” ПО ПРОЕКТ „ОБЕДИНЕНИ ОТ ЗНАНИЕТО”

Поредният образователен лагер в изпълнението на проект „Обединени от знанието”, BG05M2OP001-3.002-0263, Договор № D03-25/23.01.2017 г. с бенефициент НУ „Паисий Хилендарски” – гр. Стрелча и ръководител Иванка Петришка, финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” бе реализиран в от 16.07.2018 г. до 22.07.2018 г. в курортно селище Паничище, община Сапарева баня.

В третият поред образователен лагер „Зелено училище” по проекта участие взеха клубовете „Спорт и здраве” и „Екология” при НУ „Паисий Хилендарски, както и клуб „Фотография” при СУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководители Мария Дилбазова, Ненка Кирова и Енчо Божков.

Началото за участниците по проекта бе вълнуващо с посещението на Националния природонаучен музей и историческите забележителности на София. Дългоочакваните емоции обаче тепърва предстояха с пристигането на групата в сърцето на Рила планина.

Под ръководството на опитен планински водач учениците от Стрелча получиха ценни знания за формиране на туристическа група и начините за подбор и проучване на маршрути, а практическите занятия по ориентиране в планинска местност и работа с карта и компас поставиха основа за бъдещо развитие на планинарски умения у тях.

Здравословния начин на живот и екологичното отношение към природата бе в основата на всяко занимание през седемте дни на образователния лагер. По време на най-чаканото и вълнуващо мероприятие – походът до рилските езера, учениците имаха възможност да се запознаят с характерните за планината растителни и животински видове, и да приложат на практика наученото в предходните дни – ориентиране в непозната местност и оказване на първа помощ. Участниците в клуб „Фотография” успяха да заснемат уникални кадри от неповторимата рилска природа.

Още два похода – до водопада Скакавица и хижа „Ловна” наситиха с нови преживявания ежедневието на ученици и ръководители. Последната вечер завърши с лагерен огън. Като истински планинари учениците от Стрелча показаха умения при боравенето с подръчните материали за справяне в горски условия. Всички получиха сертификати за ценните знания, получени в Рила планина, но нищо не може да се сравни с най-важният урок – пред трудностите хората са равни, а приятелството е най-сигурния начин  лесно да бъдат преодолени.

Станислава Станева

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.