Учение посветено на Седмицата на пожарната безопасност (видео)

Вчера, 13 септември, в навечерието на своя професионален празник, панагюрските пожарникари заедно със своите колеги от Аварийно-спасителната служба към “Асарел-Медет”АД проведоха съвместно учение-демонстрация „Гасене на пожар в спортна зала „Арена Асарел“. То бе ръководено от гл. инспектор Симеон Симеонов – началник на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Панагюрище и инж. Красимир Кръстев – началник на Аварийно-спасителната служба към “Асарел-Медет”АД.

Точно в 10,00 часа на телефон 112 бе подаден сигнал за пожар в спортната зала. Спешните екипи незабавно се отправиха към критичната локация.

В залата Инж. Кръстев проведе кратко обучение на малките доброволци от детските градини „Пролет“, „Брезичка“ и „Райна Княгиня“. Малчуганите, техните учители, както и персонала от зала „Арена Асарел“ научиха как трябва да реагират в случай на пожар или друго бедствие.

След това започна и самата демонстрация. Щом пристигнаха на мястото, пожарникарите получиха бързи указания от гл. инсп. Симеон Симеонов. Огнеборците, оборудвани с лични предпазни средства и дихателни апарати, построиха гасителни линии до „горящата” зала.  Те бързо евакуираха зрителите от сградата, като потушиха възникналия пожар.

След това навън, огнеборците демонстрираха гасене на леснозапалими течности с прахов и воден пожарогасител.

От там точката на събитието се премести на друго място. Демонстрацията продължи с гасене на запален автомобил и извеждането на пострадал от превозното средство. 

Демонстрацията се проведе по повод професионалния празник на огнеборците и е част от мероприятията, включени в седмицата за пожарна безопасност, която отбелязваме в периода 10-14 септември.

Екипът на „Време 2001“ честити професионалния празник на всички панагюрски огнеборци!

Датата за професионалния празник на пожарникарите – 14 септември не е избрана случайно. На нея, но през 1905 г. е проведен първият пожарникарски събор. Това събитие изиграва решаваща роля за развитието на пожарното дело в България и поставянето му на съвременни основи. което от дистанция на времето придобива все по-голяма историческа значимост.

В далечната година на 14 септември 17 пожарни командири единодушно решават на тази дата да се чества професионалния празник на огнеборците и тогава тръгва тази хубава традиция. Тя прекъсва за известно време, но е възстановена през 1995 г., когато се чества 90-годишнината от първото организирано събитие в чест на пожарникарите. Това е ден и за отдаване на почит и памет за загиналите при изпълнението на служебния си дълг огнеборци.

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.