„Осмото чудо“ омагьоса Панагюрище (видео)

Концерт-спектакълът „Осмото чудо“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ заплени и направо омагьоса стотиците жители и гости на Панагюрище, стекли се на импровизираната сцена на открито на площад „20 април“ в съботната вечер. Събитието бе част от поредицата, с които отбелязахме Деня на независимостта – 22 септември.

Пленяващият спектакъл даде на своите зрители възможността да се потопят в магичния свят на българския фолклор. Посредством музика и танц, вплетени в една съвременна трактовка, ансамбъл „Българе“ разказа за това, че единствено здраво стъпили на камъните (и в пряк, и в преносен смисъл) завещани и отстоявани от дедите ни ще имаме на какво да стъпим, както и силата да продължим като истинска нация.

„Осмото  чудо“ по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров е запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща интригуващ сценарий, в който зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век – кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в „Ориент Експрес“.

Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо представени от танцьорите и солистите на „Българе“, а самият хореограф на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. В четвъртия авторски проект на ансамбъла наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.