„Съперницата“ – роман за незрящи и слепци

Панагюрските ротарианци бяха домакини на представянето на романа „Съперницата“ от съвременната авторка Мария Павлова. Срещата се състоя миналата седмица в зала на х. „Каменград“, а ротарианците проявиха сериозен интерес към темата на романа, интерпретирана чрез интригуващ сюжет и „странна“ героиня.

Елиа е сляпа по рождение, осиновена от богат и мъдър човек, който я закриля и й помага да се справя с живота. Темата е изведена извън социалната определеност и стига до равнището на психологизма, а фабулата, свързана с любовния триъгълник, е вълнуваща, но и прави съпоставки между слепи и зрящи в нравствен и психологически план. Защото сложният проблем със самоидентификацията при слепите не е по-драматичен от този при нас – зрящите слепци.

Пепа Павлова и Нистор Хаинов

Като следваща кауза сестрите Павлови посочиха пред слушателите си създаването на електронен вариант на книгата, който да позволи на слепите хора да я „прочетат“ чрез слушане. Впрочем, „Съперницата“ е повече роман за зрящите, но основното внушение не е да събуди състрадание, а за да ги накара да преоткрият щастието да преоткриваш света всеки път със свежи сетива.

Мария Павлова е автор на три издадени романа, сред които един криминален и един приключенски, автор и на драми с тийнейджърска тематика. Завършила е славянска филология. Гордее се с дъщеря си, която е студентка по вътрешен дизайн в Англия и е сериозен съветник на авторката. Мениджър на Мария е сестра й Пепа Павлова, специалист по бизнес администрация и икономика, която й помага в менажирането на книгите.

В срещата Мария Павлова загатна и сюжета на четвъртия си роман, който е пред издаване, и който е на силно актуална тематика – изчезването на пчелите, но, разбира се, екологичният проблем е свързан с човешки съдби и характери.

Красимира Василева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.