Кой кого оперира в „Операцията“ и извън нея

Отпускащо забавление предложиха в панагюрския театър актьорите от новосформираната от Фахрадин Фахрадинов трупа миналата седмица. Те представиха леко странен, но и доста истински вариант на … здравеопазването в България, сценично подсилен с похватите на скеч, та дори на моменти на бурлеска. Самият Фахрадин, основател на ПК „Фери арт“ не излезе на сцена, но на няколко пъти влиза в залата, за да се порадва на бурния смях на публиката. Видимо доволен в края на спектакъла той отново застана зад щанда с книги, отново със странна тематика.

Водещ актьор на сцената бе Мариан Бачев, когото добре познаваме от комедийни скечове по btv. Партнираха му Тони Минасян и Константин Икономов. Красавицата на сцената бе „операционната сестра“ Миглена Стоева. Впрочем и тримата партниращи на Мариан често играеха с гръб към зрителите, за да скрият неистовия си смях, вероятно заради честите и сполучливи импровизации на водещия актьор. Колкото и да е непрофесионално това, публиката бе силно заразена от смеха на сцената и награди актьорите с бурен смях.

Автор на пиесата „Операцията“ е Иво Сиромахов, водещ сценарист в „Шоуто на Слави“. Текстът, но повече от него замислените ситуации наистина забавляваха публиката, а хиперболизацията на докторската безотговорност май не напомни на никого, че потенциалните жертвите са в залата.

Като цяло спектакълът бе еднопластов с натрупване на последователни парадоксални ситуации по повод предстояща и незавършена операция. Това е обичаен похват от древността, който изисква речеви проблясъци и актьорски импровизации и всеотдайност. Е, имаше ги. За радост липсваха очакваните цинизми в прав текст, което вероятно е прогонило голяма част от сериозната публика, въпреки пълния салон.

Любопитно ще е да чуем коментара на някой практикуващ лекар, ако има такъв в залата, но нека не забравяме, че сцената е изкуство, а не повторение на реалността. Иначе за какво ще ни е то, ако не е творчески прочит на днешни теми. Остава и въпросът кой кого оперира – не на сцената, в живота …

Понякога е по-полезно да тръгнеш с малка кошница на театър. Така се спасяваш от лош вкус в устата след спектакъла.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.