Готова е книгата „Поздравъ отъ Панагюрище“ от Стоян Радулов

На 2 ноември е представянето й тук

Излезе от печат книгата „Поздравъ отъ Панагюрище“ Том 1 – първа книга от документалната поредица „Нашето Панагюрище, моите панагюрци“

Автор и съставител –  Стоян Радулов. Издател:  „Ретро Панагюрище“. 

Книгата е издадена с подкрепата на Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно“ за 2018 година и е отпечатана в ИК „Фабер“ – Велико Търново.

Книгата „Поздравъ отъ Панагюрище“ е посветена на визуалната история на историческия град Панагюрище, съхранена в архивните фотографии, старите снимки и документи и разказана чрез тях – обхватът е ХХ век… Авторът и съставител Стоян Радулов – дългогодишен журналист, сценарист и документалист в Панагюрище и в София казва за творбата си, че  „Когато настоящето изпитва недостиг на емоции и зрялост, на помощ идват спомените“. В тази книга образ от Панагюрище, хубава снимка или изпипана картичка са провокирали автора да се поинтересува за местата, хората и събитията, запечатани завинаги от фотографията в родното градче. Това е истинско търсене и отключване на точното визуално светлоописание на града, на неговата образна история. Едно вълнуващо пътуване през времето – красноречив албум на епохата, на цяло столетие от историята на Панагюрище.

Тодор Каракашев

Книгата на Стоян Радулов е животопис, изразена по своеобразен и оригинален начин с архивни картички и снимки – „паноптикум“ на панагюрските забележителности и на местния жител. Тук той ни се явява във всичките му превъплъщения – патриархалноидиличен, ерудит, зевзек, предприемчив, подигравчия и какъв ли още не… А изображенията са още една причина да бъдат предизвикани вниманието и любовта на всички, които ще имат удоволствието да навлязат в този занимателно-уникален свят.

Катя Зографова
Но кое е онова, което прави книгата на Стоян Радулов много повече от албум със стари снимки и от поредното краеведско историографско описание на града? Отговорът е категоричен – журналистическият талант на автора да борави с кратките историографски форми. И още – в обичливия майсторлък, умението да организира и композира огромния масив от информация, трупан с десетилетия, като постави точните фотоизображения на точните места.

Официалните представяния на книгата ще са:

В СОФИЯ – на 19 октомври 2018, петък, от 18:30 ч. в Клуба на журналистите – ет. 2 в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4 (до пл. „Гарибалди“).

В ПАНАГЮРИЩЕ – на 2 ноември 2018, петък, от 17:30 ч. в Историческия музей.

В София книгата се продава вече в книжарница „Български книжици“ на ул. „Аксаков“ 10 (градинката „Кристал“, под колонадата). Скоро и в Панагюрище!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.