Изложба от Националния пленер „Стефан Чуклев” се откри в Музея (видео)

Стефан Чуклев

В Деня на християнското семейство – 21 ноември, от 17:30 ч., в Историческия музей бе открита изложба, съставена от картините и фотографиите направени по време на Националния пленер „Стефан Чуклев”, който бе организиран от „Ротари клуб“ – Панагюрище и се проведе през месец юни. Темата на пленера бе „Вода“, като той се проведе едновременно в няколко града в България – София, Пазарджик, Варна и Панагюрище.

Членовете на Фото клуб Панагюрище се включиха активно в пленера, като дариха творбите си, създадени по време на него.

Изложбата бе открита от президента на Ротари клуб – Панагюрище Нистор Хаинов.

„Основна идея на това събитие е да покаже, че всички участници в него са едно цяло, затова и изложбата се открива навръх светлия празник Ден на християнското семейство“, заяви той.

След това бяха връчени премиите „Стефан Чуклев” на двама млади панагюрски таланти – Натали Калпакова, студентка в Австрия, специалност „Графичен дизайн” и Никола Узунов, студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Фотография и операторско майсторство”. Наградите бяха взеха техните родители, тъй като самите призьори не присъстваха на събитието.

Думата взе и Борислав Чуклев – бащата на патрона на пленера.

„Радвам се, в нашия град се организират събития като този национален пленер – това е пътят младите хора да се ангажират със занимания свързани с изкуство и култура, като по този начин да се откъснат от възпитанието на улицата“, заяви той.

Като домакин думата взе и и директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов. Той пожела пленерът да стане „една традиция, едно начало, с което ние да тачим нашите млади хора“.

Наградата – премия „Стефан Чуклев”, учредена от панагюрските ротарианци се връчва за втора поредна година. Първите удостоени с наградата през миналата година бяха младите художнички Анастасия Лулчева и София Николаева, талантливите певици Габриела Шкодрева, Виктория Манева и Цветалина Шопова.

Това е още един начин да бъде почетена и запазена паметта на един прекрасен, млад, талантлив, жизнен човек, страстен фотограф и пътешественик, чийто живот бе прекъснат твърде рано, заявяват организаторите.

Желанието на „Ротари клуб” – Панагюрище е връчването на тази премия да се превърне в традиция, като всяка година да бъдат стимулирани млади, талантливи хора, изявяващи се в различни сфери.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.