Най-търсени ще са шофьори, строители, продавачи и готвачи

След три години ще са нужни над 81 000 среднисти

Мащабно проучване на пазара на труда изпълни Агенцията по заетостта сред бизнеса в началото на настоящата година. Хроничният недостиг на работна ръка у нас се задълбочава, а гладът за кадри и през 2019 г. ще е най-голям в София, Пловдив, Варна и Бургас. Най-любопитният извод обаче е, че най-много ще се търсят не програмисти и мрежови специалисти, а шофьори, строители, продавачи и готвачи. Двe тpeти oт paбoтoдaтeлитe искат да наемат хора през тази година, като само в София фирмите са готови да „глътнат“ 83 хиляди души.

Агенцията е изследвала какво е търсенето на кадри в две основни групи професии. В първата група са такива, които изискват високо образование или специфична правоспособност. Именно в нея най-много свободни места се очертават за шофьори, инженери, здравни и просветни работници. В другата група професии най-голям глад ще има за оператори на машини, продавач-консултанти, шивачи, строители и готвачи.

През 2019 г. фирмите ще търсят повече от 1000 работници, които да работят с машини, над 5600 професионални шофьори за всички видове транспорт. Касиерите и охранителите също лесно ще си намерят работа.

Любопитно е, че според проучването владеенето на български език става важен фактор за наемане на работа наред с чуждите езици и компютърните умения. Фирмите ценят все повече хора, които са инициативни, предприемчиви, дисциплинирани, способни да работят под напрежение и готови да учат.

Според анкетата след три години работодателите ще имат нужда от почти 30 000 специалисти с висше образование. Най-много ще се търсят инженерите по електротехника, електроника и автоматика, следвани от машинните инженери, специалистите по информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника. Най-трудно ще си намират работа юристите и химиците.

Популярните направления като „Икономика”, „Администрация и управление” и „Туризъм” са в средата на класацията. Средните специалисти също ще бъдат много търсени в следващите 3 години. В 40 професионални направления ще има нужда от над 81 000 работници с такава подготовка. Над 9 хил. нови работни места се очертават в производството на текстил, облекло, обувки и кожа. Близо 8 хил. работни позиции ще има за строителни специалисти, около 5000 броя за специалистите по машиностроенето, металообработката и металургията и за специалисти по хранителни технологии. По-малко ще е търсенето на кадри в денталната медицина, медицинската диагностика, финансите, банковото и застрахователното дело, счетоводството и данъчното облагане, минното дело и горското стопанство.

Изследването резюмира Веселина Велчева

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.