Читалището в Бъта с богата програма за 2019 г.

Гергьовден и Празникът на шарената сол в Бъта тази година отново ще са „две в едно“ и ще се проведат на 5 май. Това решиха на общото си събрание самодейците от НЧ „Н. Й. Вапцаров“ в Бъта, което се проведе в сряда, 27 февруари. Самодейците набелязаха задачите си за настоящата година и избраха членовете на Настоятелството.

По традиция в това село самодейността е на предна линия и залата бе препълнена със самодейци, приятели на самобитната култура, стари и нови членове на Настоятелството. Приятно впечатление направи на всички присъствието на младите хора, като четирима от тях са сред деветте членове на ръководството на културната институция.

Отчет на работата през 2018 г. направи секретарят на читалището Мария Кършева, а с финансовата страна запозна аудиторията Динка Ганчева.

Библиотечно дело и самодейност са двете основни направления в читалищната дейност, обобщи Кършева и посочи фолклорните събития от общинско, областно и национално ниво, в което са участвали самодейците през 2018 г. със седемте си фолклорни формирования. Тя посочи и наградите, публикациите и почетните плакети, спечелени при тези участия, а те са твърде много. Най-хубавото е, че тук все още е жив афинитетът към фолклора и неговото съхранение и предаване през поколенията. „Основен партньор при повечето от събитията ни е Детска градина „Надежда“, подчерта Мария Кършева и уточни, че това е читалищния извор на надежда и на нови гласове и танцьори в съставите към читалището. От доклада стана ясно, че основното финансиране идва от общинския бюджет, както и от подкрепата на кметство Бъта.

Библиотеката в читалището има фонд от 13 106 книги, като 51 от тях са закупени през миналата година за около 400 лева по проект към общината. Читателите са 110 и са основно ученици, така че библиотеката закупува приоритетно книги от задължителната учебна програма на децата в различните класове. За периодичния печат в читалището разчитат на спонсорство – „Асарел-Медет“, „кметството и в. „Време 2001“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.