3 март бе тържествено отбелязан в Панагюрище (видео)

Тържественото честване на 141-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество започна на историческия площад „20-ти април“, където кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България и положи цветя на паметника на Георги Бенковски.

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“ и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, се отправи към Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“.

Благодарствен молебен бе отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

В знак на признателност бяха положени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.

От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни славната българска история:

„Изминаха 141 години от онези съдбовни дни за българския народ, когато след пет века чуждо и верско иго, в резултат на победоносната Руско-турска война възкръсва българската държава. Пет века продължава борбата на народа ни против турския поробител. Тя започва с ранните въстания, преминава през хайдутството и четничеството и има своя апотеоз в Априлската епопея.

Април 1876 година! Духовното и революционното начало се сливат и създават една неимоверна сила. Комитетите, съзиждани от последователите на Апостола, раждат бунта, в пожарите на който изгарят извисените. Те отприщват жестокостите на тирана, неспособен да задържи свободния дух. Палежите и изстъпленията, масовите зверствата предизвикват съвестта да проговори. Световната общественост излага пред света картината на турските жестокости. Нашата борба за свобода е защитена от Толстой, Достоевски, Виктор Юго, Гладстон, Чарлз  Дарвин, Оскар Уайлд и стотици други. Мощен е протестния глас на европейските хуманисти и на възникналото в Русия след турските зверства в България могъщо движение в защита на българите.

На 24 април 1877 година Русия обявява война на Турция с Манифест, подписан от руския император Александър II.

Свободата идва с героизма на хилядите български опълченци, на въоръжените чети, на масовата и всеотдайна подкрепа, на цялото българско население, което дава всичко, за да бъде спечелена съдбовната война! Сред плеядата доброволци са и проф. Марин Дринов, Павел Бобеков, Петър Хаджипеев, д-р Георги Мачев, акад. Шопов, Васил Дипчев, Стойо Пенчев, Тодор Калоянов – до момента са открити имената на 80 панагюрци.

На картата на военните събития се редят свети места, които с безпримерен героизъм очертават неотменния, изпълнен  със свидни жертви победен  ход – Никопол, Търново, Плевен, Нова Загора, Стара Загора, Шипка, Шейново, Арабаконак, вр. Баба, Петрич. Руските, румънски и финландски войни, в едно с българските опълченци, попълват картината на войната. Обсадата на Плевен и величавата епопея на връх Шипка изписват знака за необратимост на войната.

През декември 1877 година следва битката за Централна Средна гора, през която преминават пътищата за Пловдив, Одрин и Цариград. Сюлейман паша дислоцира за отбраната на Средногорието десетки хиляди войници. За освобождението на Панагюрския край ген. Гурко изпраща над 25 000 войници и офицери. Свобода, родена в тежката битка при с. Петрич, в която загиват 136 души руски войници и офицери начело с генералите Каталей и Философов. Свобода родена в епичните двудневни боеве при с. Оборище, в които воините командвани от капитан Бураго откриват пътя за освобождението на Панагюрище. На 30. 12. 1877 година ст. ст.  първите руски разезди от Трета гвардейска пехотна дивизия  командвана от ген. Виктор Дезидериевич Дандевил освобождават Панагюрище. Още в първия ден на новата 1878 година панагюрци осъмват с нова власт. За комендант на града е назначен капитан Галперт. Средногорието е освободено!“.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки отправи приветствие по повод Националния празник на Република България:

„На днешния ден, преди 141 години, се слага края на Руско-турската война, наречена за нас, българите, Освободителна. На днешния ден ние се прекланяме пред подвига на всички онези смели опълченци, руски, румънски и финландски воини, които със своята сила и воля сложиха край на петвековното турско робство. Но нека не забравяме, че тази свобода не е подарена. Тя е изстрадана, тя е желана, тя е извоювана. Извоювана не само със жертвите от Руско-турската освободителна война, а и с жертвите от четническите, хайдушките движения, жертвите от Априлската епопея. Всички онези, които даваха мило и драго за бъдещето на България.

Днес, ние, като техни наследници, трябва да си даваме сметка кои са нещата, които ни разделят – платформи, визии …или неща, които ни обединяват. Всички ние знаем, че много повече са нещата, които могат да ни обединят в името на доброто бъдеще на България. Затова нека помним светия подвиг, нека отдадем дължимото на всички, които с живота си ни подариха тази свобода и нека успеем да предадем това богато духовно наследство на най-малките, за да я има България. Честит празник! И да живее България!“

Тържествено честване на Националния празник на Република България продължи с програма на възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище – Християн Балев, Иван Зяпков, Сияна Кокотанекова, Стивани Джунова, Кристиана Чуклева, Лъчезар Ковачев и Лора Коруджиева.

След едноминутното мълчание венци и цветя на признателност бяха поднесени от областния управител на област Пазарджик, от Общински съвет, от кмета на община Панагюрище, от политически партии, институции, училища, организации, предприятия и признателни граждани.

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март завърши с празнични салюти на представителите на Регионален клуб „Традиция”.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.