Кукери гониха злото в Бъта, Елшица и Попинци (видео)

В деня за прошка – Сирни Заговезни, в Бъта, Елшица и Попинци гониха злите сили. Традиционните Джумали започнаха от сутринта в неделя (10 март) и продължиха до късните следобедни часове.

С прекрасни костюми излязоха на Сирни заговезни и тази година кукерите в Бъта. Малки и големи този път се бяха постарали наистина да изглеждат не само страшни и да гонят с големи хлопки злите духове, но и се бяха погрижили по един много специален начин за своите страховита визия. На главите на кукерите можеха да се видят истински рога, дървени и кожени маски, новички украси и още какво ли не. И най-важното – всичко бе съобразено със старата традиция. Затова празникът на Сирни в село Бъта премина особено тържествено и празнично. Не съжали, че е пътувал до селото нито един от многобройните външни гости. Всеки искаше да запечати незабравим миг от събитието с фотоапарати или камери, а кукерите добродушно-заплашително заставаха за снимка и често-често викаха грозния Джумал, за да разтика злото и да остави само добротата.

В Бъта имаха и гости кукери от гр. Хисаря. Те допълниха с пъстротата си колорита на празника.

Втората спирка в Кукерските и маскарадните игри за тази година бе в Елшица. Там кукерите бяха облечени с традиционните костюми с дълги кози косми. 

Центърът на селото бе огласен от оркестър, а присъстващите жители и гости сгряваха допълнително душите и телата си с гъсто елшишко червено вино.

В Попинци старт на традиционните „Пролетни игри около въртяжката“ и „кукерски игри „Джумал“ бе даден в 13,00 ч. на площада на селото.

Пред събралите се стотици зрители, празникът започна с танцов спектакъл. Чрез магията на танца те пресъздадоха народните обичаи и игри посветени на Сирни заговезни. Основен и най-зрелищен момент в него бе завъртането на попинската въртяжка. Самата тя представлява здрава дървена вертикална греда прикрепена здраво за земята върху която напречно се слага голям дървен мартак (здраво и дълго дърво). От двете му страни има места за захващане на участващите във въртенето. Единия стъпва на земята, докато другия се издига нависоко, като този, който е на земята, прекрачва по три крачки напред, за да се задвижи въртяжката. Обикновено са мома и ерген.

Впоследствие на импровизираната сцена влязоха и кукерите. Те до този момент бяха обикаляли из селото, за да гонят злото. Главна атракция бе Джумалът – същество, чиято глава е на елен-рогач, а тялото е от пръчки-ребра, и е покрито е с козинява черга. На него има прикрепени и звънци. Той се изпълнява обикновено от двама мъже, като трети предрешен като кукер го води.

В колоритното шествие за прогонване на злото участваха и много други атрактивни персонажи – циганки, невеста, множество джумали, дори и магаре.

Гост на празника и в трите села бе кметът на общината Никола Белишки. Той поздрави организатори, участници и гости.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.