Представиха книгата „Вода и кръв“ на правнука на Райна Княгиня Асен Дипчев

„Радвам се, че заставам пред вас тази вечер с една изцяло панагюрска книга в ръка“. Това заяви правнукът на Райна Княгиня Асен Дипчев, който представи дванадесетата си книга „Вода и кръв“ снощи, 13 март, в Музея. Авторът поясни, че стихосбирката е написана от човек с панагюрски гени, отпечатана от панагюрски издател, спонсорирана от Фондация „Асарел“, а творбите са посветени основно на Панагюрище и панагюрци.

Асен Дипчев бе поредният гост на Арт клуб „Асарел“, а част от стиховете му бяха представени от тийнейджъри, обединени в клуба „Да съхраним българското“, ръководен от учителката Елисавета Георгиева. Темите за границите на родовата памет, за творческото вдъхновение, за силата и необятността на панагюрския дух поставиха темелите на поетичната вечер. Авторът разтълкува името на книгата си, като отбеляза, че същността му е събрала в едно свещената вода на Дунава, където се намира родното му Оряхово и бунтовната кръв на панагюрския му род. Писателят разказа благо и сладкодумно за семейството и професията си на проектант, за любовта си към бунтаря Висоцки, за почти мистичната „технология“ по която се създават творбите му – обикновено късно нощем. „Трудно успявам да записвам всичко, което идва от потока на съзнанието ми“, обясни авторът и разказа, че след почти фатален инцидент по този начин са се появили стотици стихотворения.

Асен Дипчев разказа и за друго свое любопитно занимание – да пресъздава от кратуни образите на наши и чужди политици, като „жертви“ на вдъхновението му са дори световни лидери като Путин, Тръмп, Тереза Мей, Макрон и Ким Чен Ун. В знак на благодарност той подари на Фондация „Асарел“ своя пластика, изработена изцяло от природни материали, като в нея присъстват дори редки камъни от Южна Африка.

В края на вечерта присъстващите имаха възможност да получат книга с автограф и да разменят по някоя сладка приказка с Дипчев, който обеща нови срещи в любимото му Панагюрище.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.