Над 90 участници в Международния турнир по шах през април. Силно присъствие на детската школа на ШК „Оборище“

Повече от 90 състезатели от различни възрасти ще вземат участие в VI международен турнир по шахмат посветен на 143-годишнината от Априлската епопея, който ще се проведе на 6 и 7 април в Панагюрище. Спортна зала „Арена Асарел“ ще приеме шахматисти от България, Гърция, Македония, Кипър и Франция. Турнирът се очертава да е най-силния провеждан до момента в Панагюрище, но и да се нареди непосредствено след Мемориал „Георги Трингов“ и държавния шампионат за мъже по класически шах.

Сеанс на едновременна игра ще се изнесе от международните майстори Атанас Димитров и Димитър Лалев на 5 април, в който ще могат да се включат любителите шахматисти от общината.

„Оптикоелектрон Груп“ АД направи финансово дарение на ШК “Оборище“. Целта на дарението е да се подкрепи финансово турнира. Това е и най-голямото дарение, което клубът е получавал в историята си и превръща дарителя в Генерален спонсор на турнира.

В турнира ще се включат напредналите в шахматната игра трениращи деца от клуба, можещи да правят запис на партията, който е задължителен за турнир от такъв ранг. Най-младите шахматисти от клуба знаят, че зад всеки успех стоят знанията, труда, времето и волята да решават свободно сами на шахматната дъска. През годината се работи усилено върху социализацията при участия в турнири и сега на практика, ще проверят готовността си да издържат дълго време на напрежение и същевременно да мислят. Шахът е уникално явление за разлика от другите спортове.

Основните организатори са ШК „Оборище“ и ШС „Асарел – Медет“, „Асоциацията на спортните клубове“, Община Панагюрище и БФШ 1928.

В същото време, клубът ще получи материална и техническа помощ състояща се от шахове и часовници от други клубове с чиято помощ да осъществим турнира. На този етап организаторите разполагат с материална база за около 50 състезателя и не са в състояние да закупят нова, за да се подменят амортизираните часовници и шахове.

За участниците от чужбина, които ще пристигнат на 5 април се предвижда посещение на местността Оборище и посещения на музея в община Панагюрище.

„Надяваме се турнира да се превърне в празник за всички любители на шахматната игра от Община Панагюрище. Желанието ни е в бъдеще да стане с ранг на национална купа. Но за да стане това факт, трябва съвременна материално техническа база, електронни шахматни дъски, бърз интернет за излъчване в реално време на двубоите и по-голям турнирен бюджет,“ каза председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.