Ротари клуб връчи своите десети юбилейни ПРИЗнания (видео)

На церемония, провела се снощи, 18 март, в ресторант „Каменград“ за десета поредна година Ротари клуб – Панагюрище връчи призовете „В прослава на Панагюрище и България”.

Тазгодишни носители на престижните награди са:

  • инж. Лука Гарчев, изп. директор на „Оптикоелектрон Груп“ АД – за принос в развитието на машиностроенето и за неговото меценатство в областта на културата и изкуството;
  • Анета Калпакова, диригент на смесен хор при НЧ „Виделина“- за цялостен принос в областта на хоровото пеене;
  • Исторически музей – Панагюрище – по повод 75 години от неговото създаване и цялостен принос към музейното дело.

Наградите връчи президентът на Ротари клуб – Панагюрище Нистор Хаинов.

Тази награда получавам с голямо удовлетворение, защото идва от Ротари клуб. Не мисля, че съм свършил нещо извънредно или героично, просто съм следвал това, което мога да правя и изпитвам удоволствие от това. Към настоящия момент в Панагюрище оптичната индустрия има доминиращо значение. В нашия бранш, в общината са заети над 2500 души, няма никакви причини те да намаляват, напротив, всичките фирми се радват на добър прогрес, правят позитивни планове и ги изпълняват”, каза инж. Лука Гарчев. Той сподели и идеята и намерението на „Оптикоелектрон Груп“ АД да направят музей на военна оптика и допълни: „Имаме достатъчно наши експонати и се опитваме да намерим подобни продукти, които са колкото може по-стари, за да може създадем една сбирка. Надявам се да намерим колкото може повече привърженици, за да осъществим тази наша идея”.

Благодаря на всички за така неочакваната и много ценна за мен награда. През близо 40-годишната ми дейност в читалището като диригент на вокалните състави съм се стремила просто да си върша работата, всъщност сега ме награждавате, че съм си вършила работата! Това, което съм се опитвала да правя и продължавам все още, е било да продължавам традицията на хоровото пеене в Панагюрище, това което наследих от Делчо Радивчев. Да се опитваме да поддържаме не само пеенето като пеене, но и това, с което беше известен някогашния ансамбъл, в момента смесен хор – изпълнението на патриотични песни и обработки на панагюрски фолклор. Тази ценна за мен награда приемам като признание за безкористния труд на десетките самодейци, които са били през тези десетки години при мен, за тяхното старание, всеотдайност, за любовта към Панагюрище, към песента”, каза Анета Калпакова, като изказа благодарност и към читалищното ръководство, което осигурява необходимите условия за развитие и изява на хоровите формации.

Като ръководител на музейната институция бих споделил, че ние може да съществуваме и да си гледаме работата благодарение на партньорството и приятелските контакти именно с такава неправителствена организация, каквато е Ротари, а и с други, разбира се и с подкрепата на бизнеса. Общинската културна институция – Исторически музей-Панагюрище работи така, че да възстанови туристопотока, който градът ни е имал преди десетилетия. Най-важното е, че Панагюрище доказва на много себеподобни селища, че туризъм се прави и в силно индустриализирана зона. В този ред на мисли за нас е много радостен факта, съобщен от г-н Гарчев, а именно производствените сбирки по направление да се възстановяват”, каза директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов, като благодари за наградата и за финал сподели, че Музеят ни е приключил 2018 година с над 100 000 души посетители.

Номинации за носителите на наградите за 2018 г. бяха направени от медии, неправителствени и общински организации и членове на клуба.

Призовете „В прослава на Панагюрище и България”са учредени от местните ротарианци през 2008 година и се присъждат за съпричастност и помощ при решаването на проблемите в обществото, както и за заслуги за прославата на родния край и Родината. Наградата е морална и е в ротарианския дух да насърчава високоморални норми във всички професии и да помага за изграждането на доброжелателство и мир по света.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.