„Тодоров ден по нашенски“ празнуваха в Баня (видео)

Тази събота, 16 март, в село Баня се състоя традиционния празник „Тодоров ден по нашенски“.

Празничният ден започна с традиционното карнавално шествие – с конен и магарешки парад, което тръгна от входната арка на селото и бе водено от Представителния мажоретен състав на СУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова и прабългарски воини.

След пристигането на колоритната менажерия на площада на селото тържествено беше издигнат първият символ на българската държава – конската опашка. Това даде своеобразен старт на историческата постановка „Хан Тервел – спасителят на Европа от арабите”, която бе пресъсздадена от самодейци от НЧ „Пробуда-1872“ и представители на РК „Традиция”.

Секретарят на НЧ „Пробуда-1872“ в Баня Радка Мутева поздрави всички присъстващи на празника и разказа за неговата вече 50-годишна история. След това танцова програма представиха момичета от мажоретния състав на СУ „Нешо Бончев“. С китка от фолклорни танци зарадваха публиката и танцьорите от ПФТС „Тангра”, село Попинци, с ръководител Мария Терзийска.

От центъра на селото празникът се пренесе на стадиона. Там в 12,30 ч. бе даден старт на конните и магарешките надбягвания. Преди самото начало на надпреварите секретарят на местното читалище Радка Мутева припомни историята на отбелязването на Тодоровден в селото, като подчерта, че това е станало за пръв път през 1969 година. Тя сърдечно благодари на Община Панагюрище и на всички спонсори и дарители, които са спомогнали за провеждането на празника.

Приветствия към всички присъстващи на празника отправиха кмета на село Баня Стоян Ножделов и от кмета на община Панагюрище Никола Белишки. Сред официалните гости бе и председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов.

По традиция бе представен и хумористичният ревизионен акт, който бе прочетен от Мариана Вранчева.

Състезанията бяха разпределени в 4 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци, така наречената змейка.

Осем бяха заявлите желание за участие състезатели при надбягванията с коне. След оспорвана надпревара крайното класиране оглави Пламен Ангелов, втори стана Емил Крумов, а трети Тони Пиперков.

Двама бяха участниците при надбягванията с магарета. Първи се класира Петър Муховски с магарето Мица, а втори остана Светозар Бакърджиев с магарето си Валя.

Най-много желаещи да премерят сили имаше при надпреварата с каруци. В условия на голяма конкуренци на първи стана Ганчо Лулчев, втори – Тони Пиперков, а трети – Петко Илинов.

При слалома с каруци, така наречената змейка, първата позиция в класирането спечели Ганчо Лулчев, втори бе Петко Илинов, а трети Димитър Малинов.

Първенците получиха агнета, купи, грамоти, красиви пластики и амуниции за животните.

Победител в конкурса за най-красив кон (без амуниции) стана конят Ронда на Стоян Арбалиев. За най-гиздав кон бе определен конят Арон на Димитър Чакъров.

Наградата за най-малък участник, парична сума в размер на 100 лева, осигурена за поредна година от кмета на община Панагюрище Никола Белишки получи 14-годишният Светослав Бакърджиев.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.