Стотици посетиха трудовата борса на Бюро по труда

Огромен интерес предизвика трудовата борса, организирана от Бюро по труда миналия петък. За делова среща с работодатели от областта на селското стопанство от Бюрото поканиха представители на фирми, занимаващи се с отглеждане основно на розови и лавандулови насаждения. Над 150-200 човека от общината проявиха интерес към офертите за временна заетост и напълниха фоайето на Театъра, където се проведе събитието. Седем земеделски дружества разговаряха с хората, като някои от тях предлагаха не само временна, а и целогодишна работа, свързана със селското стопанство, обработка на засети площи, както и в рафинериите за ароматни масла.

Борсата, която организира екипа на Бюро по труда с ръководител Мария Пачеръзова, не бе за първи път и се проведе паралелно в цялата страна по линия на Програма Eures с цел информиране за възможностите за работа в страната и в рамките на ЕС. Работодателите в борсата бяха от няколко общини – Панагюрище, Стрелча, Хисар. Участници бяха и представители на фирма „Ина“ от Панагюрище и Веселина Ралчева. Фирмата е добре позната сред хората, готови да се занимават със земеделие. От поне десетина година „Ина“ е редовен работодател и създава не само сезонни работни места. В обръщението си към посетителите Ралчева подчерта отново, че при нея се предлага и постоянна работа. Предмета на дейност ще е обработка на розови и лавандулови масиви, както и по-късно бране на декоративни малини и други плодове.

Представителите на компании от Красново, Старосел и Беловица също подчертаха добрите условия, които предлагат на бъдещите си работници.

Посетителите на борсата бяха основно хора с ниско образование и от ромски произход, което впрочем не е непривично за нашето съвремие. Тези хора, знае се, търсят в повечето случаи временни трудови ангажименти, а точно сега е подходящият сезон. Впрочем в този период на годината много хора се намират работа в селското стопанство или пък преминават на варианта – събиране на горски плодове и билки, но без ангажимент към работодател. А по непотвърдени данни мнозина от тях предпочитат втория вариант, за да могат паралелно с това да си получават помощите за деца и за безработица. Добре запознати ни бяха казали преди време, че сред ромската общност напоследък има „епидемии“ от заболявания на опорно-двигателния апарат, на очите и други такива.

Ще проследим дали след Борсата много хора от проявилата интерес навалица са приели предлаганите сериозни ангажименти от работодателите.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.