Обучават малчугани за реакция при наводнения

Панагюрската организация на БЧК бе домакин на мащабно обучение по защита и реакция при природни бедствия. В Парк хотел „Асарел“ за пет поредни дни бяха настанени 60 деца от 10 до 12 години от три селища от Южна България – Рудозем, с. Припек и Първомай, придружени от техните учители, а заниманията се водят от подбрани лектори от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В обучението теоретичните познания бяха съчетани с практически дейности, в които децата добиват реална представа за това как се постъпва при наводнение, как работи автомобилът за гасене на пожар, как се прави превенция на опасността от епидемия и пр. след наводнения и други бедствия и т.н. На два пъти пожарната кола от Панагюрище бе в двора на хотела.

Лекционната серия в Панагюрище ще продължи и през май, когато ще бъде включена и една група деца от общината. Дейностите се провеждат паралелно в няколко селища в страната, като за област Пазарджик втората точка е Пазарджик. Там се обучават деца от с. Малево, Тополовград и Съединение.

„Децата проявяват голям интерес и задават много въпроси на батковците лектори, които от своя страна са много компетентни, а и обучени за работа с подрастващи. Няма да е изненада за никого, ако след тези часове и практически занимания децата са много по-компетентни от възрастните за това какво трябва да се прави при природни бедствия и наводнения“, коментираха от панагюрската организация на БЧК.

Всички участници във форума бяха великолепно настанени в Парк хотел „Асарел“, който разполага с много добри лекционни зали и в чиито околности има всички природни условия за практически занимания, а и отдих.

Актуалната инициатива се финансира от Оперативна програма „Околна среда“, организатор е Консорциум ДИКОН, а Българският червен кръст е основен партньор.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.