Театралната лекция на Камен Донев

Знаков спектакъл одухотвори тази седмица панагюрския Театър и панагюрската публика. Гостува ни Камен Донев и направи такова нестандартно и запомнящо се творческо присъствие, каквото в последните няколко сезона не сме имали.

Камен Донев представи своя най-популярен спектакъл „Народното творчество“, в който със своето „моно“ пълни сцената като оркестър. Всички най-вълнуващи български фолклорни символи намериха изказ в играта му, паралелно с осмиването на трайни и съвременни характерологични черти на българина.

Този път аплодисментите не бяха от типа дежурни, а смехът бе неустоим и почти постоянен. Камен Донев представи за пореден път от поне пет години една сценична творба, в която неуморно говори, пее и танцува. Той непрекъснато я обогатява, без да я прави цинично злободневна.

Актьорът влиза в ролята на истински почитател на народното творчество, особено танцовото изкуство, и го прави така, че му вярваш истински. Та той знае всички български хора, пее великолепно и говори със завидна скорост като превключва от скеч в сериозност с лекота. Вярваш му и защото е намерил онзи привлекателен начин да ти покаже фолклора без назидателен тон и фалшиво вълнение.

Театралната „лекция“ на Камен Донев може би трябва да се изучава – но не в училище, а в семейството и в обществото. Неповторим и неуморим, много отговорен към текста, себе си и публиката, актьорът нито за миг не си позволи евтини ефекти, на каквито са склонни театралите, когато са на провинциална сцена. За което панагюрската публика трябва да му бъде особено благодарна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.