Откриха възстановената чешма „Мечата глава“ (видео)

С кратка церемония тази вечер бе открита възстановената чешма „Мечата глава“, намираща се по пътя между Панагюрище и село Оборище. Родолюбивата инициатива е на младежите от Ротаракт клуб – Панагюрище, които със свои средства и много енергия успяха да възкресят едно от знаковите места за поколения панагюрци.

В началото на събитието думата взе президентът на Ротаракт клуб – Панагюрище Десислава Узунова. „Идеята за проекта възникна спонтанно, породена от желанието да има едно прекрасно място като това, където да ни бъде приятно да спрем за отдих от дълъг път или дълга разходка“, заяви тя. Десилава Узунова благодари и на всички, които участваха в проекта по възстановяването на чешмата – панагюрският художник д-р Николай Радулов, който извая новия облик на чешмата, пловдивския каменоделец Георги Любенов, Илия Динев – спомогнал за въстановяването на пострадалата от времето дървена част на чешмата. Специална благодарност отправи и към Ротари клуб – Панагюрище и Община Панагюрище.

След това думата взе председателят на Ротари клуб – Панагюрище Нистор Хаинов. „Когато имаш доброто желание, когато знаеш как да го направиш, поел си ангажимент пред приятели и разчиташ на приятели да го направиш – то тогава няма как нещата да не се получат“, каза той и добави „едно голямо искрено благодаря на нашите приятели от Ротаракт клуба“. Той сподели и надеждата си, че ще се появят и други доброволци, които ще се включат по довършителните работи по чешмата, чиито покрив има нужда също от ремонт.

С приветствени думи към присъстващите се обърна и кметът на община Панагюрище Никола Белишки. „От името на Общината искам да ви благодаря за добрия пример, който давате. Че това, което го имаме трябва да го пазим, за да го има и за тези след нас“, каза кметът Белишки.

Като финален жест към стореното добро дело, инициаторите на проекта от Ротаракт клуб поканиха всички присъстващи на по чаша студена планинска вода от чешмата.

Д-р Николай Радулов

Историята на чешмата „Мечата глава“ започва през далечната 1966 г., когато е построена по случай 90-годишнината от Априлското въстание. За конкретната година сочи и една дописка със снимка в брой 22 на вестник „Оборище“ от 20 август 1966 г. „По пътя за местността „Оборище“, малко след като подминеш местността „Гроба“, по инициатива на Районно пътно управление се направи чудно хубава чешма. Мястото се паркоустрои и сега то е чудесно за отдих и почивка на пътници и любители на природата“ се казва в текста. В строежа тогава участват ученици от каменоделското училище в Кунино и дърворезбарсоко школо в Трявна.

В по-ново време чешмата бе придобила не особено лицеприятен вид, дали от безхаберието на преминаващите от там или пък от нихилистично отношение към родното. Но ако всеки човек, върши своите малки добрини ежедневно, то бихме живели в един различен свят, по-красив и несъмнено по-добър. Ето този е примерът, който младежите от Ротаракт клуб ни дадоха с жеста си. Дано да се намерят повече последователи!

Видът на чешмата, пред възстановителните дейности

Глиненият модел на новата чешма изготвен от художника д-р Николай Радулов. Етап от работата по проекта

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.