Започва свинска евтаназия в Панагюрско и Стрелчанско

Епизоотична комисия ще заседава днес от 15.00 часа в общината. Поводър и причината са една – африканската чума по свинете и отчетеният в частна лаборатория случай в Пловдивско. Всеки момент ще излезе, казаха от централните държавни органи, резултатът от референтната лаборатория, но веднага се взимат предпазни мерки.

В общо седем области се извършват превантивните дейности, една от които е Пазарджишка. До тази сутрин бе ясно, че ще се ликвидират свинете в селищата, отстоящи на 20 километра от най-големия свинекомплекс в региона, този в село Сбор. Наличието му обхваща Попинци, Елшица, Бъта и Баня, Левски. Но твърде възможно е до следобедните часове да се окаже, че ще се евтаназират свинете в селищата от цялата община, независимо от това, че са на по-голяамо от 20 км. отстояние от свинекомлплекса.

Ще проследим решението на Епизоотичната комисия за община Панагюрище днес.

В предварителния списък за евтаназиране на свинете от община Стрелча попадат всички села – Блатница, Далево, Смилец, Свобода. В Стрелча комисия също ще заседава днес от 16.00 часа.

Както казват ветеринарите, болестта африканска чума не е опасна за човека. С една уговорка – месото трябва да се обработва минимум 30 минути на минимум 70 градуса по целзий. Не се разрешава съхраняването на месо от заразено животно при дълбоко замразяване. Така вирусът си оставал жив и здрав. Тоест препоръчва се единствено вкарване на мръвките в буркани.

Никой засега не може да каже колко на брой са прасетата в частните стипонства в двете общини.

Симптоми на болестта птри животните: загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял, уголемен и/или разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.