Д-р Хр. Чалъков: В „Уни Хоспитал“ е единственото специализирано ендокринно отделение в областта

Д-р Христо Чалъков, началник на отделението по ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ „Уни Хоспитал“

– Д-р Чалъков, какъв е обхватът на заболявания, които лекувате в отделението по ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ „Уни Хоситал“?
– Нашето отделение в „Уни Хоспитал“ е единственото специализирано отделение по ендокринология в област Пазарджик. В отделението се работи по всички ендокринни пътеки в съответствие със стандарта по ендокринология – по най-високото – трето, ниво на компетентност. На практика лекуваме болестите на щитовидната жлеза, захарен диабет – тип 1 и тип 2, различни хормонални нарушения, затлъстяване и метаболитен синдром, болести на паращитовидните жлези, хипофизата, наддбъбречните и половите жлези.

– Кои са най-честите заболявания, с които идват пациентите при Вас?
 -За региона като водещи заболявания мога да отлича – болестите, свързани с щитовидната жлеза, диабета, затлъстяването и метаболитния синдром.

– Къде е мястото на профилактиката във Вашата работа?
– За всеки лекар превенцията на заболяванията е особено важна. Съветвам пациентите, които имат здравословни проблеми да се възползват от профилактичните прегледи, които се организират и дори сами да търсят консултация със специалист, защото това може да им спести впоследствие редица усложнения. Отделението акцентира и на редовни презентации на различни и актуални теми пред местното диабетно дружество.

– Като лекар със сериозен опит зад гърба си, кои симптоми бихте отличили, при които хората трябва да Ви потърсят?
– От над 15-годишния си опит като ендокринолог, като водещи симптоми, при които трябва да се потърси помощта на ендокринолог, бих посочил – бързо уморяване на фона на обикновено натоварване; постоянна сухота в устата и жажда, повишавания честота на уринирането, при което се отделят много по-големи от обичайните количества урина, сърбеж; рязко отслабване или напълняване; намаляване и повишаване на апетита; треперене на ръцете – тремор; ускорен сърдечен ритъм; постоянно лошо настроение и трудна концентрация, безсъние, повишена раздразнителност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.