Учителят от СУ „Н. Бончев“ Силвия Бобекова участва в STEM обучение в Португалия

От 9 до 13 септември Силвия Бобекова, учител по английски език в СУ „Нешо Бончев“, взе участие в обучението “Промотиране на STEM образование чрез обучение на учители” в Португалия. Силвия Бобекова е координатор на европейския проект „ТИМ – Технологии и Иновативни Методи” по програма „Еразъм +“ в СУ „Нешо Бончев“. Обучението се е състояло в град Порто, намиращ се на около 300 км северно от Лисабон.

Специално за „Време“, Силвия Бобекова сподели: “От 9-13 септември взех участие в STEM обучение (STEM=Science-Technology-Engineering-Math) – Наука-Технологии-Инженерство-Математика. Там обмених опит и идеи с участници от 6 други европейски държави, вкл. Швеция. Да не забравяме, че финландската образователна система е #1, но те са се учили от шведите.
Изключително ценно бе участието в практически дейности, ръководени от млад и опитен STEM обучител – екипно строене на кула от спагети; екипен дизайн на колички, задвижвани с въздух; пускане на яйце от висока тераса без да се счупи; тематично създаване на мюзикъл или друг желан продукт. Тези практикуми провокираха дискусии, в които се стигна до истината – какви са нуждите на учениците, какви умения и компетентности им трябват, за да са гъвкави и да успяват без напрежение да се справят в Новото време и бъдещето. Португалците все повече прилагат STEM в своите учебни програми, създавайки нови учебни планове, които включват едновременно надграждане на знанията от различни учебни предмети. За съжаление, в българските училища все още не достигат добре обучени учители, които да работят екипно, съвместно и да включват знания от различни области, за да постигнат обща крайна цел.
Щастлива съм, че в комуникацията с колеги от Швеция, Чехия, Полша, Италия/Сицилия, Португалия подобрих знанията си за ефективни разнородни STEM дейности с учениците и Иновации; обогатих се с умения как да създадем нова програма, включваща различни знания и умения от различни учебни предмети, а не да ги учат поотделно и независимо, т.к. е безполезно за децата и живота им. Полезни бяха новите STEM ресурси за учители и ученици, как да мотивираме и ангажираме учениците да се включват в реални дейности. Подобрените комуникативни, социални и чуждоезикови умения ме промениха за пореден път, което ще повлияе положително върху моите ученици и колеги. Гордея се с моите ученици, които ми се довериха и вземат участие в Еразъм+ младежки обменни програми. Макар и по-късно, те осъзнават и оценяват ползите от екипната работа в клас и създадените от тях продукти.
И последно, ако отидете някога в Порто не пропускайте да преминете пеша (с влак/метро) през реката Доро, която се влива в Атлантическия океан и да разгледате отсрещния бряг (друга община) Вила Нова да Гая и винарната – музей Порто Вино. А интерактивният музей “Светът на откритията” е неповторимо изживяване – да влезеш в джапанките на Вашку да Гама и лодката на Фернандо Магелан, да изживееш живота на великите мореплаватели в 5-D емоции, да усетиш, видиш и помиришеш Бразилия, Сахара, Индия, Китай, Япония … – може да се случи само там.“

Практикувайки своя английски и испански, панагюрската учителка научава и повече подробности за живота и културата на португалците, за най-старите градове Коимбра и Фатима, Синтра и Пена. Знаете ли, че ако нямате възможност да стигнете до Рио, то може да пропътувате до Лисабон (Алмада-прекосявате с фери р. Тежу) и да се качите на статуята на Христос – гледка към целия Лисабон? Всяка първа неделя от месеца е безплатно, споделя още тя.

Какви са резултатите от реализирането на проекта към момента? – над 200 обучени учители и ученици, е-книга – туристически гид за Панагюрище на български и английски; 5 информативни вестници с над 3000 тираж и разпространени в цялата страна на конференции и семинари; филмче за Финландия и трейлъри в YouTube, достъпни за стотици зрители по света; над 10 електронни книги и публикации, разпространени в европейски образователни платформи и социални мрежи; е-книга “21 иновативни инструменти за училищата на 21-ви век” – вече е налична сред колеги от повече от 8 държави, с тенденции да се преведе и на техните езици.

ТИМ към СУ „Нешо Бончев” независимо от края на проекта, продължава да предоставя възможности за иновативни учители и ученици от всички образователни етапи с цел повишаване на квалификацията и развиване на 4К умения в класната стая. За повече информация www.daskalo.com/team

Стойността на проекта е 29 524 евро. Проектът приключва на 30 септември 2019 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.