Пред препълнена зала представиха книгата за историята на шахмата в Панагюрище (видео)

Читалнята за възрастни на ОБ „Стоян Дринов“ се оказа тясна да събере всички желаещи да присъстват на представянето на книгата „История на шахмата в Панагюрище“ на Христо Костурков. На 4 октомври от 17,30 ч. пред препълнената зала, Христо, който е и председател на панагюрския шахматен клуб „Оборище“, сподели мисли и вълнения, подтикнали го да подготви първото по рода си за Панагюрище издание.

Като домакин на събитието, встъпителни думи за автора и изданието каза Стефан Рапонджиев, главен библиотекар на ОБ „Стоян Дринов“. Той посочи, че книгата е изградена въз основа на исторически факти и постижения в областта на шахматната игра за цялата община. В изданието се описва и първият познат факт за наличието на древната игра в нашия край – шахматната дъска на Панайот Волов показана на фотос, предоставен от Исторически музей – Панагюрище. Артефактът датира от знаменателната 1876 година.

В началото на събитието Костурков даде думата на специалния гост Диян Костадинов, който е един от най-успешните български шахматни композитори. Той сподели, че е приел присърце поканата да участва в книгата със свои шахматни композиции, като засвидетелства и радостта си от появата на подобно издание.

„За пръв път съм в Панагюрище, а поводът е много хубав – създаването на една нова книга.  Аз съм сигурен, че авторът и неговия екип са имали много трудности, докато успеят с това, но продуктът е на лице, книгата е пред вас”, каза той.

Гостът сподели още, че когато Христо Костурков се свързал с него, за да включат в книгата шахматни композиции, се учудил, защото Панагюрище няма изявен шахматен композитор, но това било един хубав повод да покаже, макар и на кратко какво представлява шахматната композиция, какви са ползите за шахматистите, така че с радост се включил. „Решаването на шахматни задачи има много плюсове, то може да бъде включено в подготовката на всеки един шахматист, би развил комбинативния му усет, да изчислява по-бързо различни шахматни варианти, които след това ще бъдат полезни в неговата игра.

„Историята на шахматното изкуство за региона, събрано в една книга, ще бъде много полезно. Оповавайки се на историята може да се гради бъдещето, и аз ви го пожелавам. Успех на всички млади таланти от Панагюрище!”, пожела Диян Костадинов.

След това думата взе и виновникът за събитието.

„В тази книга, аз отразявам всички събития от историята на шахмата в Панагюрище, за които разполагам с факти и снимков материал. В нея наблягам върху ползата от шахмата“, заяви Костурков.

В края на вечерта, всички присъстващи имаха възможност да си закупят книгата и да получат автограф. Малките шахматисти изненадаха своя треньор с красиви есенни цветя. В началото и края на събитието, една от младите надежди на местния шахмат – Гинка Юрукова засвидетелства и една друга своя дарба като поздрави всички с две изпълнения на цигулка.

Авторът сподели и факта, че ще има и втора книга. Ние не се съмняваме, че книгата ще има следващ издания. Христо е един от най-дейните участници в писането на най-новата история на шахмата в Панагюрище, наред с останалите членове на шахматния клуб, както и всички любители на този спорт в общината. ШК „Оборище“ е един от най-бързо и успешно развиващи се спортни клубове на територията на общината, като все повече и повече деца и по-големи любители на шахмата се присъединяват към него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.