За медицински туризъм се бори „Уни хоспитал“

Белишки: Фирмите „продължават да живеят със стари представи“

Според изп. директор на „Асарел Панагюрище здраве“ Явор Дренски МБАЛ „Уни хоспитал“ се подготвя за акредитация за болница, която може да предоставя услуги в областта на международния медицински туризъм. Медицинското заведение е собственост на дъщерното дружество „Асарел Панагюрище здраве“ (90%) и общината.
Явор Дренски споделя този факт във в. „Капитал“ през септември: „Целта ни е да се наместим на картата на медицинския туризъм“. Перспективни области в тази сфера са ортопедията, физиотерапията, онкологията и съдовата хирургия.

Медицинският туризъм е само една от възможностите за развитието на Панагюрище напред във времето, разсъждава медията. Странно е, че за община, която има не само много природни дадености, но и множество други предпоставки, туризмът е практически липсващ. По данни на НСИ секторът на хотелиерството и ресторантьорството осигурява работа на едва 2% от всички наети. За сравнение, в преработващата промишленост, която включва реално всички производства, работят 43% от хората, а в добивната промишленост, т.е. в „Асарел-Медет“, са 16% от наетите.

„Няма достатъчна предприемчивост от страна на местния малък бизнес“, отговаря Никола Белишки, цитиран от „Капитал“. По думите му фирмите в сектора като че ли „продължават да живеят със стари представи – не рекламират достатъчно, на някои им куца ценовата политика, а други пък се оказват неподготвени за туристическите вълни, които при събития заливат града … трябва предприемчивост. Смятам, че общината създава условия. Фирмите не могат да се оплачат и от данъците, защото от три години не сме ги пипали, просто трябва да са малко по-активни“, казва още Белишки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.