Експерти от Научно техническия съюз по минно дело посетиха „Асарел-Медет“

„Такова нещо по наше време не сме и мечтали, всичко беше по телефона и на тетрадка, в която се записваха курсовете“, казаха членовете на Клуба на експертите към Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, докато се запознаваха с възможностите на автоматизираната система за управление на рудничния транспорт в „Асарел-Медет“. Те гостуваха в дружеството на 22 октомври, а сред членовете на клуба са преподаватели в МГУ „Св. Иван Рилски“, геолози, обогатители, проектанти и други специалисти, които са участвали в изграждането на повечето предприятия от минерално-суровинния бранш в страната.

Преди посещението в диспечерната на рудник „Асарел“ гостите бяха приветствани от изпълнителния директор на „Асарел-Медет“АД инж. Делчо Николов и Нели Мърхова – изпълняващ длъжността директор „Човешки ресурси“ в компанията. Инж. Делчо Николов благодари на ветераните за техния принос към развитието на рудодобива в България и ги запозна с перспективите за развитие пред „Асарел-Медет“АД.

Гостите посетиха двете фирмени експозиции, като особено вълнение у тях предизвикаха снимките от историята на МОК „Медет“, като и изграждането на МОК „Асарел“ преди 30 години. „Това, което сте събрали в тази експозиция е нещо уникално, върнахте ни в младините, спомнихме си стари приятели и колеги, някои от които, за съжаление, вече не са между живите“, вълнуваха се експертите от НТС по минно дело, геология и металургия.

След срещата с историята, началникът на рудник „Асарел“ инж. Иван Андреев запозна ветераните с производствените процеси и работата на двете циклично-поточни технологични линии за транспорт на руда и откривка. Гостите посетиха и Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични водни, където инж. Николай Минков им демонстрира как се извлича метала.

Гостуването на ветераните от НТС по минно дело, геология и металургия продължи с посещение на Историческия музей в Панагюрище и залата трезор с Панагюрското златно съкровище. Директорът на музея доц. Атанас Шопов ги запозна с историята по откриването на уникалните антики от братя Дейкови и изтъкна приноса на „Асарел-Медет“АД за това, че оригиналът всяка година се завръща у дома.

В края на посещението си в Панагюрище ветераните от Клуба на експертите се поклониха пред паметника на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, пред спортна зала „Арена Асарел“.

„Вие сте щастливци, защото работите в „Асарел-Медет“. Не е важно само да имаш работа и да получаваш добри пари. Вие сте щастливци, защото виждате, че благодарение на вашия труд оставяте нещо след себе си и всеки може да го види и пипне. Щастливци сте, че живеете в един чист, спокоен и подреден град, който е запазил възрожденския си дух. И това е благодарение и на това, което проф. Цоцорков направи за „Асарел-Медет“ и за града и това, което вие сега продължавате да следвате като фирмена политика“, казаха членовете на Клуба на експертите към НТС по минно дело, геология и металургия.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.