Ваксинират дивите хищници срещу бяс в 23 области

БАБХ започва орална ваксинация на дивите хищници срещу бяс. Тя ще се проведе в 50-километрова зона по северната, западната и южната сухопътна граница и в 20-километрова зона по поречието на река Дунав. Районите обхващат 23 области на страната, между които и Пазарджик и Пловдив.

20 специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 милион примамки храна. Кампанията стартира на 29 октомври от летище Балчик, област Добрич . Тя ще продължи 15 дни в зависимост от атмосферните условия. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Няма да бъдат разпръсквани примамки над населените места и водоемите. Те са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

Ветеринарите препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. В такива случаи се препоръчва консултация с лекар. Най-добре е домашните животни да се държат затворени или водени на каишки, за да не приемат примамките.

Това е втората ваксинационна кампания на диви хищници срещу бяс за 2019 г. ЕК е заложила до 2020 г. болестта бяс по дивите животни в Европа да бъде ликвидирана. Тя е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта у нас, като това са главно лисици и в по-малка степен чакали. България предприема действия за изкореняване на заболяването чрез орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.