Компютрите на бъдещето

Учени, разработващи компютърните технологии на бъдещето твърдят, че са успели да постигнат т.нар. „квантово надмощие“ – пробив, който може да промени историята на изчислителната техника, информира наскоро Индипендънт.

Изследователите от Google твърдят, че са постигнали пробив в разработването на квантовия компютър и са успели да извършат операция с такъв, която класическите компютри не могат да извършат.

Надмощието на квантовите компютри над обикновените е първата стъпка в област, за която изследователите твърдят, че ще промени света. Квантовите компютри теоретично са способни да вършат работа значително по-бързо от компютрите, които използваме днес, и могат фундаментално да променят нашето разбиране за възможностите на машините.

Изследователите на IBM вече критикуваха твърденията на Google за пробив, предполагайки, че новото откритие не е толкова значимо, колкото обявеното. Обаче, новото изследване най-накрая бе публикувано в престижното списание Nature и описва откритието, за което до момента имаше само слухове.

Изследователите от Google посочват в статията си, че техният компютър, известен като Sycamore, е в състояние да извърши задача за 200 секунди, която иначе би отнела около 10 000 години за традиционна компютърна система.

Задачата, използвана от изследователите от Google за тестване на тяхната система, до голяма степен е безполезна към момента и основната й функция е била да генерира случайни числа. Но това е първият път, в който подобна задача е била демонстрирана успешно, а това може бързо да доведе до по-практични приложения, твърдят още изследователите.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.