Честит празник! Почитаме народните будители

Днес честваме Деня на народните будители. Това е един различен празник, който носи свой собствен, дълбок смисъл. Започва да се празнува през 1922 година – във времето, в което народното самочувствие е смачкано,  душите – кървави рани, а идеалът за национално обединение – немислим и обречен. Тогава народът се обръща към тези, които са ни завещали дух и дарили светлина през вековете.

Днешният празник е онзи поглед към вечното, който дава смисъл и носи тихата вътрешна утеха, която дава висота на нашите най-съкровени стремления към  независимост и смирение пред висотата на казаното, написаното, стореното от тези преди нас.

Денят на будителите не носи драматизма и гъстата емоция на другите празници. Това не е ден за патетични слова, за заря и проверка. Това е ден, в който отново отправяме благодарен поглед назад и след това се оглеждаме около нас, за да открием Вечното и Българското, което да оценим, съхраним и предадем.

Нека днес се сетим поне за един наш будител, да прочетем любима страница, да си спомним мисъл, песен, човек, на когото дължим способността си да мислим и чувстваме, да се вълнуваме и да творим.

Будителството няма определение, защото не влиза в ежедневните рамки. Това е състояние и усещане, което носи силата да бъдеш свободен, да жадуваш, да създаваш, да вдъхновяваш. Будителството е в човека до нас, в спомена за учителя, в очите на децата ни, в които се отразяват и блестят нашите собствени мечти и стремежи.

Всички ние можем да бъдем будители, ако сме добри хора и горди българи. А онези, големите будители – те винаги ще ни напътстват и закрилят, за да се стремим към светлина!

Честит празник!

ГАЛИНА МАТАНОВА

ВрИД КМЕТ

НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.