Картина, висяла над печката на французойка бе продадена за 20 млн. евро

Когато неотдавна възрастна французойка решила да разбере цената на „старата икона“, която виси над печката й, се оказало, че става дума за изгубен шедьовър от Проторенесанса. Неин автор е флорентинският художник Чимабуе, живял през XIII век, сигурни са експертите. Картината „Осмиването на Христос“ е част от серия от осем творби, изобразяващи „Страстите Христови“ и „Разпятието“. Няма съмнение относно автентичността на намереното произведение на изкуството, заяви авторитетният френски арт критик Ерик Тюркин. „Картината е рисувана със същата ръка“, цитират думите му „Le Figaro“ и The Art Newspaper.

Картината бе анализирана чрез инфрачервено лъчение. Така най-накрая беше потвърдена принадлежността й към серията на Чимабуе, датираща от 1280-те – ерата на Проторенесанса, предшестваща ранния Ренесанс.

„Осмиването на Христос“ бе открита в град Компиен в Северна Франция, близо до Париж. Картината висяла точно над печката в къщата на възрастна жена, която вярвала, че става дума за религиозна икона.

Шедьовърът от XIII век беше обявен за търг на аукцион, който се проведе във Франция на 27 октомври. Първоначалните очаквания бяха цената му да достигне 6 милиона евро. Но всъщност тя удари абсолютен връх и достигна 24 милиона евро. Новият собственик е пожелал да остане анонимен, но се знае, че живее във Франция.

Работата на Чимабуе, известен още като Чени ди Пепо, е вдъхновена от византийското изкуство и изпълнена върху дървени плоскости със златен фон. Както отбеляза изкуствоведът Ерик Тюркин, дървото, върху което е нарисувана картината, е проядено от ларвите на бръмбара-дървояд – точно както останалите известни картини на Чимабуе. Две от тях се съхраняват в Националната галерия в Лондон и Музея Frick Collection в Ню Йорк.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.