Бончевци на гости по програма „Иновации в действие” в НПГПТО „М.В. Ломоносов”

На 13, 14 и 15 ноември учители и ученици от СУ „Нешо Бончев” посетихме НПГПТО „М.В. Ломоносов” по Национална програма „Иновации в действие”. По време на посещението обменихме идеи и опит, запознахме се с учебния процес в професионална гимназия, което за нас беше много интересно, и планирахме посещението на екип от учители и ученици в нашето училище. Директорът, инж. Мая Павлова, ни посрещна много радушно, като ни запозна със специалностите в професионалната гимназия – Компютърна техника и технологии, Кино техника, Аудио и Видео системи, Измервателна и организационна техника, Лазерна и Оптична техника, Медицинска техника, Oчна оптика.

Училището съществува от 1948г. и е единственото в страната ни по фина механика и оптика. Преимуществото на Професионалната гимназия е фактът, че членува към Асоциацията на европейските университети, училище и колежи по оптика и оптометрия. Сътрудничи си с Български оптически съюз, Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, Занаятчийска камара, Българско национално радио, Българска национална телевизия и други професионални организации и фирми.

Професионалната гимназия разполага с две бази. В База 1 са разположени кабинетите, в които се провежда обучението по общообразователна подготовка, а в База 2 са разположени кабинетите и лабораториите по специалностите и студийният комплекс и киносалон, където се провежда учебната практика на учениците. При посещението ни в База 2 г-жа Цветкова, заместник- директор, ни разведе из лабораториите по оптична техника и измервателни уреди. Имахме възможност за кратко време да станем свидетели на практическите занимания.

Гордост за Гимназията е новият киносалон, който разполага с 60 места и телевизионното студио. С историята на професионалната гимназия бяхме запознати чрез филм, създаден от учители и ученици. Г-жа Барова и учениците ни бяха интервюирани в студиото на Младежка медия „Ломоносов”. Медията има новинарска емисия, рубрика за култура, предавания, свързани с важни годишнини на страната ни, създава филми за ученическия живот. Всичко това се прави от ученици, а учителите само подпомагат процеса. Много от възпитаниците на Гимназията искат да работят в Младежка медия „Ломоносов“. Репортер, фотограф  и оператор от Медията ни придружаваха през цялото време на посещението ни. На фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ екипът на НПГПТО „М. В. Ломоносов“ често печели награди.

По време на гостуването посетихме и два урока – по биология и ЗО и по история на изкуството и културология. В часа по биология и ЗО се запознахме с възможностите за работа с интерактивна дъска и различни платформи, подпомагащи процеса на учене.

Иновацията, с която училището фигурира в списъка на иновативните училища, е нов предмет – история на изкуството и културология. Предметът за първи път е въведен по-миналата учебна година на мястото на предметите музика и изобразително изкуство. Изучава се в 36 часа годишно. Учебното съдържание на предмета включва знания за обществото, културата и развитието на изкуството от първобитното общество до нашето съвремие. Г-жа Драгиева представи урок в Х кл. за изкуството на импресионизма и експресионизма. На края на часа учениците показаха  практически умения за работа с различни материали върху шедьоври на изкуството.

В дните на пребиваването си на територията на столичния град нашият екип обогати своята програма, посещавайки исторически и културни забележителности. Разбира се, не пропуснахме да направим обиколка и на магазините.

Партньорството между двете училища продължава с гостуване на осемчленен екип от НПГПТО в СУ „Нешо Бончев“ от 20 до 22.11.2019г. Взаимните посещения се финансират от НП „Иновации в действие“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.