Живот в оперетата и с магията на сцената

Вокална група „Радеан“ и приятели поканиха гости за новия си концерт спектакъл „Оперетата – музика, песен, живот“. Почитатели на самодейното изкуство не пропуснаха да зарадват панагюрските певци и актьори и ги наградиха с искрени аплодисменти и много усмивки и оживление. Сцената и залата кипеше от настроение и актьорите заслужено се почувстваха почетени, а трудът и таланта им – възнаградени.

Музикален ръководител на „Радеан“ от дълги години е Анета Калпакова и трупата остана последната сборна песенно-музикална формация, която може да напълни сцените на Читалище „Виделина“, към което функционира, и на Театъра. Впрочем, вокалната група участва в серия културни събития с пълен състав или с по-минорна група, но винаги намира свои почитатели.

Анета Калпакова бе художествен ръководител на сценичната изява, включително и като автор на аранжиментите и главен сценарист. Клавирния съпровод бе дело на Цеца Радивчева – Калпакова, която също дълги години всеотдайно служи на сцената и музиката и най-често прави клавирния съпровод на „Радеан“, а и не само на тази вокална група. Двете дами си имаха този път и колега на ударните инструменти в лицето на Петър Чуклев. Сценографията бе дело на Ирина Пелтекова, която не за първи път се справя отлично с тази задача, както знаем от театралните самодейни постановки. Озвучаването и светлинните ефекти бяха дело на Марин Карамаринов, също свързал професионалната си кариера с театъра.

На сцената по много привлекателен начин се представиха нови и познати лица от самодейността в Панагюрище: Александър Георгиев, Петър Петров, Найден Найденов, Стефан Рапонджиев и др., както и децата от ДГ „Първи юни“.

Оперетата се вписа отлично в традиционната общинска програма „Изкуство с панагюрски дух – творчество от общността за общността“ за 2019 г. Малки и големи самодейци направиха своя музикален поздрав към културната публика на общината с много вдъхновение, стремеж към професионализъм и отговорност. Нека всички те приемат нашето признание към изявата им! Пожелаваме и всички музиканти в Панагюрище, които не са малко на брой, да се върнат към традициите на хоровото пеене, които до преди десетина години бяха много ярки и видими.

Информация и фотоси Лука Ланджев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.