Изложба акварел „Копнеж“ на Иван Додов и Петър Ковачев

На 14 ноември в Музея бе открита изложба акварел под наименованието „Копнеж“. Автори на творбите показани в нея са Иван Додов и младият панагюрски художник Петър Ковачев.

За артистичния повод във фоайето на Музея се събраха много приятели на Петър и любители на изкуството на акварела.

Встъпителни думи за изложбата каза Ирина Ботева, главен уредник в Музея, която разказа подробности около творческия път и на двамата автори.

Учител и ученик, двама приятели вървящи по пътя на изкуството на акварела – така най-точно може би трябва да се определи този творчески тандем, с който панагюрската публика се запозна през тази вечер. Умелостта на годините редом до свежестта на младостта – несъмнено интересна арт симбиоза.

За това, че в лицето на Петър е открил свой последовател, приятел, а не просто ученик разказа в краткото си обръщение към присъстващите Иван Додов. Той сподели още, че в последните години акварелът печели все повече приятели по-света и е все по-популярен както сред любители, така и сред професионалисти.

Петър благодари сърдечно на дългогодишната учителка по Изобразително изкуство в града ни Елка Дееничина, за помоща, която му е оказала в началото на творческия му път.

Акварелът, в смисъла на самостоятелно изкуство, е възприет някъде през 18 век, когато творци като Уилям Търнър го извеждат до този ранг. До тогава върховенството в йерархията на изобразителното изкуство е било държано от живописта с маслена техника, а акварелът е бил възприеман по-скоро като спомагателна техника за подготвителни ескизи.

Всичко това е разбира се на фона и на многовековната изобразителна традиция на Далечния Изток, където боите разтворени във вода са в основата на тамошното изкуство.

В днешни дни, заради своята достъпност, акварелните бои са първото нещо, към което посяга всеки начинаещ художник. Но освен лесно достъпна, акварелната техника е и доста сложна, като малцина успяват да достигнат най-високите нива в това изкуство подчинено на водата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.