Стихове като „звън духовен“

Нонка Чардакова с приз от международен литературен конкурс

Нашата приятелка Нонка Чардакова от с. Попинци спечели трето място в международния литературен конкурс „Изящното перо-2019“, категория „Патриотична тематика“, стихотворения. Тя бе щастлива да получи информацията по електронната поща от Снежана Галчева – председател на „Салон за българска култура и духовност“ в Чикаго, съорганизатор на литературния форум.

Чардакова е спечелила сърцата на журито със стихотворението си „Родино мила“. Авторката не е очаквала такова признание, тъй като самата тя не е подавала свои произведения. Три нейни творби обаче са цитирани от есеиста Петко Мангачев и той ги подава за участие в конкурса.

Поздравления за Нонка Чардакова с пожелание за нови успехи. Впрочем, тази награда от международен литературен конкурс за нея е втора. Първата бе преди две години от Израел.

В конкурса „Изящното перо-2019“, който се провежда сред българските общности извън граница, но в него могат да участват и живеещи в родината си хора, през 2019 г. са участвали 308 автори от цял свят със 796 творби. Есета, разкази, поезия, творби в акростих и пр. са изпратили автори от 14 до 87 години от Испания, Гърция, Австралия, САЩ, Швейцария, Швеция, Франция, Италия, Чехия, Великобритания, дори от Япония и ЮАР. И разбира се от България.

За авторката есеиста Петко Мангачев пише с много топлота: „Инцидентна среща по улиците в село Попинци в Панагюрския край ми помогна да се запозная с г-жа Нонка Чардакова. Безкрайно скромен и тих труженик, отдал време и здраве в разстояние на цели тридесет и осем години, като възпитател, учител и директор на основното училище „Отец Паисий“ в същото това село … Всеизвестно е, че поети не се създават. Те се раждат. Бог ги е целунал за да виждат и споделят света в стихове. Опитах се да представя една вдъхновена поетеса от село Попинци. Гордея се, че я познавам. Защото всеки един неин стихотворен ред намира своята вярна трибуна. Нейните стихове са звън духовен.“

РОДИНО МИЛА

Какво си ти за мен Родино мила,
Мой роден бащин свиден кът
и майчина милувка подранила
във моя детски свят и в моя път.

Когато се събудя сутрин рано
денят за мен е светъл и богат
почувствал силно бащиното рамо
и майчината ласка в моя свят.
Обичам двора с цветната алея,
игрите, приказките, песента,
обичам всичко родно и милея
за лунната пътека в нощта.

А ти, Родино, си ми дала всичко –
реки, морета и поля,
гори вековни и била високи
Балкана, с чудна красота!

Не искам никога да те загубя
ще бдя за твойта сила и мечта
защото ти, Родино, си закрила
на мойта обич, дом и красота!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.