Филмът за Павел Бобеков – шедьовър на панагюрски таланти

Вечерта на 22 ноември събра в читалнята на Общинска библиотека „Стоян Дринов” ценители на филмовото творчество, историци, учители и хора, които истински се интересуват от културния живот в общината. Поводът беше вълнуващ и важен – за първи път пред панагюрска публика бе прожектиран филмът, посветен на видния български възрожденец и революционер – Павел Бобеков.

 Заглавието на 21-минутната лента са знаковите последни думи на едва 25-годишния младеж: „Щастлив съм – умирам спокоен”, който за краткия си живот успя да остави незаличима диря в националната памет и да заживее в сърцето на всеки българин.

Идеята и режисурата на филма са дело на актьора Георги Радомиров, който пресъздава живота на Павел Бобеков по един изключително интересен начин, с оригинални творчески похвати и професионални хрумвания. Съдържателният, литературно и художествено издържан текст е на уважаваната Дочка Кацарева, а историческите факти, оценки и анализи са подбрани умело и сърцато от историкът и педагог Атанас Атанасов.

„Ние бяхме един не само творчески, а и интелектуален екип” – сподели Радомиров и продължи – „Това беше моя отдавнашна мечта – филмът да бъде показан на панагюрци”.

Оказа се, че той е пожектиран само веднъж – на 20 април 1976 по случай годишнината от Априлското въстание по БНТ и е единственият филм за Павел Бобеков.

В главната роля видяхме артиста Васил Попилиев, който с обаятелното си излъчване внушава сякаш духа на Павел Бобеков и онзи негов копнеж, който е горял в гърдите му – да види България свободна, независима, силна.

Възрожденската вечер премина под формата на разговор с творческия екип. Дочка Кацарева изказа своята благодарност, че е част от осъществената продукция, с вълнение говори и Атанас Атанасов, който поднесе и някои непознати факти за Бобеков, за начина, по който той е анализиран в историческите  трудове преди години.

Водещ на културната проява беше Стефан Рапонджиев, който обеща да съдейства за популяризирането на този истински шедьовър на филмовото изкуство, с историческа и духовна стойност за всички българи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.