В двудневен семинар ще търсят „Нови и развиващи се хоризонти за читалищна дейност“

НЧ „В. Левски-1904“ гр. Велинград

На 12 и 13 декември във Велинград работещите в читалищата в област Пазарджик ще търсят „Нови и развиващи се хоризонти за читалищна дейност“. Такава е темата на двудневния семинар, организиран от Регионалния център „Читалища“ и предизвикал интерес сред колегията в девет общини от дванадесетте в областта. Фокус на занятията са гражданско обучение и образование и иновативни идеи за читалищни дейности в тази посока.

И не само защото Гражданските и социални компетентности са шестата ключова компетентност в Националната стратегия за Учене през целия живот, наред с комуникативните умения на роден и чужд език, математическата грамотност, дигиталната компетентност, уменията за учене, предприемачеството и културната компетентност. А и затова, че Гражданската компетентност днес, повече от всякога е необходима на всички ни, за да запази индивидуалността и идентичността във времето на глобализация и дигитализация; за да развива демокрацията при гарантирани свободи и спазени отговорности, в условия на търпимост и приемане; за да активира хората за участие в обществения живот, в дейности за опазване на природата, в доброволчески инициативи за значими каузи.

Читалището, гражданска организация в същността си, по презумпция и като цел, е място  за неформално гражданско обучение и образование в действие, платформа за развитие на активни местни общности от хора във всички възрасти и с различни занятия. То е ресурс за подпомагане на училището в учебно-възпитателния процес по учебните дисциплини. А от 2020 г. в 10 и 11 гимназиален клас, учениците вече ще изучават като отделен предмет Гражданско образование. И то, като част от задължителната общообразователна подготовка в средното образование, по силата на нови Учебни планове.

Предвид динамичната образователна, обществена, икономическа и гео-политическа среда и в съответствие с културно-просветните си ангажименти, българското читалище не може да остане встрани от съвремието. Темата „Нови и развиващи се хоризонти за читалищна дейност“ е в корелация с необходимостта от информираност и компетентност на работещите в читалищата, във визирания контекст и навременен обучителен отговор на Регионалния читалищен център.

Програмата на семинара е богата и разнообразна откъм форми и занимания. Презентации по основната темата от различна перспектива ще представят Радка Енчева-Кочева, читалищен експерт и Ваня Апостолова, старши експерт по Обществени науки и гражданско образование в РУО – Пазарджик.

Секретарят на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1904“ Иван Пещерски и организаторът  Димитрина Късева ще презентират проектите „Тамбури дрънкат“ и „Чепинският змей“, спечелил две награди от Българската асоциация по хореография – за музика и за хореография. Ще споделят опит в разработването и намирането на алтернативно финансиране за реализирането на иновативни идеи в смисловата рамка на форума.

Групи по интереси ще имат и изнесена работа в Художествена галерия Велинград, в нагледен урок по родолюбие. Там на 13 декември ще се представи „Календар на народните носии от Родопите“, съвместна инициатива на Историческия музей в града и местното читалище „В. Левски-1904“.

В първия семинарен ден ще има и брифинг по актуална читалищна проблематика, а дебрифинг във втория – ще постави финала на читалищния обучителен формат.

По време на работната вечеря Представителен Детско юношески ансамбъл за народни песни и танци „Здравче-венче“ при читалище „В. Левски-1904“ гр. Велинград ще представи художествена програма пред участниците във форума. Ансамбълът, с главен художествен ръководител Иван Иванов, е лауреат на множество национални и международни награди. През юни отбеляза своя 30-годишен юбилей с грандиозен концерт-спектакъл, на който получи званието „емблема на своето читалище и културно богатство на Велинград“, дадено му от ръководителя на Регионалния читалищен център, Радка Енчева-Кочева.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.