Алпинизъм с послание

Снимка: Нина Истревска

Всичко, което сме, е резултат от мислите ни. С това завърши интересната и наситена с информация презентация на алпиниста Атанас Скатов. Панагюрската публика се срещна с него тази сряда, в навечерието на новата година, в която Скатов замисля още катерения по снежните върхове на Земята. Освен постиженията си обаче алпинистът отправи към публиката, напълнила докрай малката зала на Театъра, своите човешки послания, изключително актуални и изречени с естественост и затова напълно убедителни.

Атанас Скатов е роден 1978 г. и произхожда от семейство, което няма традиции в алпинизма. Но след първото преминаване на трасето от Ком до Емине Скатов е поразен от красотата на планината и от възможността да провери волята си преодолявайки нейните предизвикателства. Така стига до впечатляващи постижения в покоряването на снежни върхове по всички континенти при това в много кратки срокове, включително недосегаемия Еверест. Трябва да имаш вяра, в сърцето си, убеден е алпинистът и не уточнява за каква точно вяра говори, но от разказа му, комбиниран с интересна презентация разбираш, че неговата вяра е в човешките сили, в човешката мощ и добротворство.

На финала на срещата си с панагюрската публика, в която имаше много спортисти, ученици, приятели на Скатов, все хора, готови да се възхищават от волята да побеждаваш себе си, алпинистът отдели много време и емоция, за да сподели екоемоцията си.
Ледниците се топят пред очите ни, сподели презентаторът впечатленията си от свое замерване на ледник, посетен от него през две години. Сечем горите си без мисъл за бъдещето, а след това искаме да имаме вода, въздух, умерен климат и здрава почва. На всеки 25 години човешката популация нараства два пъти и непрекъснато увеличава консумацията си на месо. А за него се ползва много ресурс, много земя и енергия. А земята е крайно число. Тя не би могла да изхрани едно човечество, растящо в геометрична прогресия, ако то не се погрижи за нея и не спре замърсяването, разхищенията на храна и енергия с безразличие и недалновидност.

Атанас Скатов от 2010 г. е престанал да се храни с месо, а от 2012 г. е минал изцяло на немесна храна. Неговият човешки призив е всеки един от нас да се постарае да ползва по-малко месни продукти, за чието производство човечеството хаби сили и време. Той даде пример със себе си катери върховете и животинските протеини не му липсват. Набляга на въглехидратите и навярно така хвърли в ужас противниците на захарите, но с уговорката, че човек трябва да прави физическо натоварване всеки ден поне за час.

Това са все познати идеи, но изречени от човек, който е щастлив, защото успява да пребори болката, студа, умората, та дори страховете си по далечните и самотни земни върхове и сред виелиците да се възхищава на пейзажа по непристъпните върхове … тези познати идеи зазвучават по нов начин, зазвучават убедително, почти приятелски.

Публиката, разбира се, зададе много въпроси. Най-активни бяха мъжете и децата. Ние пък миналия път ви разказахме за неговите постижения. Сега ви представяме неговите човешки послания – за живота, за удоволствието от живота и красотата не само на природата, а и на усилието с което се справяш с трудностите. И за спешната нужда да спрем и да поемем към опазването на Земята, своя дом. Дано го започнем успешно през Новата 2020 г. А който желае, може и да помогне на алпиниста в неговите предизвикателства, както вече го направи „Оптикс“ АД, защото катеренето е не само трудно, но и скъпо. Но май си заслужава!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.