Смелчаци уловиха Богоявленския кръст в Панагюрище и Колониите

Днес Православната църква отбелязва един от големите си празници – Богоявление или Йордановден. Празникът чества кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Това е третият по значимост православен празник след Рождество и Възкресение.

Йордановден в Панагюрище и тази година беше отбелязан подобаващо. Честването започна със Света литургия, отслужена в двата храма в града – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“.

Празникът продължи на площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия. След това литийното шествие се отправи към реката за ритуала по хващането на Свещения кръст.

За шеста година група млади хора направиха празника в деня на Богоявление по-истински, по-български и по-християнски, като накараха ледените води на „Луда Яна” да закипят под нозете им.

Над 20 млади панагюрци, облечени с народни носии, нагазиха водите под съпровода на гайда и тъпан, като изпълниха химна на Република България, след което заиграха своето мъжко хоро.

По традиция Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов хвърли три пъти кръста в река „Луда Яна”, като първият път кръста извади Никола Парушев, вторият – Ненко Търкаланов, а третия – Делчо Делов.

Реклами

След изваждане на Богоявленския кръст от реката отец Атанас Манолов, духовниците от Панагюрска духовна околия и участниците в ритуала бяха посрещнати от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова в сградата на Община Панагюрище.

Кметът Белишки и Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов сърдечно поздравиха младежите за инициативата и дариха парични суми на момчетата, извадили кръста от реката. Средствата ще бъдат дарени на 4-годишно момченце от Панагюрище с проблеми в зрението, на което предстои операция.

За първа година и в село Панагюрски колонии отбелязаха големия християнски празник. Велик Богоявленски водосвет отслужи Негово Високо Благоговенство свещеноиконом Атанас Манолов. Ритуалът по хвърлянето на кръста се състоя в езерото, където трима смелчаци се хвърлиха в ледените води за него. Първият път кръстът беше изваден от Тодор Василев – баща, вторият път от Тодор Василев – син, който преди това участва и в празника в Панагюрище, а третият път от Красимир Петров.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.