Шахматистите на ОУ „Проф. М. Дринов“ с възможност за участие в турнир в Сочи

Малките шахматисти от ОУ „Проф. Марин Дринов“ имат уникалния шанс да представят страната ни на Открития международен турнир за училищни отбори „Бе́лая ладья́“ в Сочи, Русия. Това сподели пред „Време“ председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков.

През 2019 година отборът на дриновци зае 4-то място на държавното ученическо първенство, което дава шанс за участие в шахматната надпревара в Русия, която е със статут на световно първенство. Първите три отбора, които са преди панагрския тим, са се отказали, което отваря вратите за дриновци към световната шахматна сцена.

Първенството в Сочи ще се проведе от 31 май до 11 юни – дати застъпващи периода на провеждане на приемните изпити на 7-мокласниците за кандидатстване на учениците и поради този факт, класираните пред тях отбори се отказват. Друг фактор е преминаването по-нагоре в образователната система на миналогодишните състезатели и непълен състав на отборите. На последно място, но не и по важност, стойноста на транспортните разходи, включващи и самолетните билети, които възлизат на около 800 лева на състезател.

В случай, че от община Панагюрище решат и други училища да подадат ръка на ОУ „Проф. Марин Дринов“ да се сформира боеспособен отбор и се осигури финансиране, групата ще бъде водена от гл.ас. д-р Радислав Атанасов – преподавател в НСА „Васил Левски“. Това ще увеличи още повече шансовете за максимално добро представяне на Панагюрци, сигурен е Костурков.

Реклами

Дали панагюрските шахманисти от ОУ „Марин Дринов“, ще представят България на 51-вото издание на турнира „Бе́лая ладья́“ и ще са част от 100-те отбора от 5-те континента остава да видим.

Организатор на Открития международен турнир за училищни отбори „Бе́лая ладья́“ е Руската шахматна федерация. Основна цел на спортната надпревара е популяризирането на шахмата сред учениците, откриване на даровити млади шахматисти и подобряване на техните спортни умения.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.